Obilježena deseta obljetnica smrti sestre Lukrecije Mamić

Papinska misijska djela u RH, Misijski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i Službenice Milosrđa obilježili su 10. obljetnicu mučeničke smrti s. Lukrecije Mamić, SM prigodnim trodnevnim programom.

Program obilježavanja započeo je, u četvrtak, 25. studenoga u kapeli samostana Službenica Milosrđa u Splitu, euharistijskim klanjanjem koje je predvodio don Jure Bjeliš, voditelj Ureda za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije.
U petak 26. studenoga u 19 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu upriličena je svečana akademija i  izložba koju je priredila s. Ružica Dodig.

Pozdravne govore uputili su: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, s. Ivana Margarin, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, don Michele Tognazzi, svjedok života i mučeničke smrti s. Lukrecije, mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK. Programu su nazočile brojne Službenice Milosrđa, potom don Jakoslav Banić, nadbiskupijski povjerenik za misije, s. Carla Brianza, svjedokinja mučeničke smrti s. Lukrecije te tri Kongoanke Školske sestre franjevke.

Pozdravivši sve nazočne nadbiskup Barišić zaželio da nam život s. Lukrecije bude primjer i nadahnuće, a ovaj događaj pridonese dubljoj i jačoj svijesti nas kao aktivnih članova Crkve u ovom evangelizacijskom procesu i sinodalnom hodu.
U svojoj pozdravnoj riječi ravnateljica Papinskih misijskih djela s. Ivana Margarin naglasila je da je su sestre Službenice Milosrđa zasigurno oblikovale identitet s. Lukrecije i usmjerile njezino poslanje.

Namjera Papinskih misijskih djela pod geslom „Upoznaj misionara“, je svake godine predstaviti jednog hrvatskog misionara. „Nastojat ćemo da to predstavljanje zaživi na nacionalnoj razini, ali i na području Bosne i Hercegovine u čemu je prvi korak predstavljanje života i djelovanja s. Lukrecije 30. studenoga u njezinoj rodnoj župi u Zidinama u BiH. Na ovaj način želimo približiti i potaknuti vjernike na življe zanimanje za misijsko poslanje mjesne i univerzalne Crkve. Osjećaj pripadnosti univerzalnoj Crkvi ono je što resi svakog misionara, a na osobit način je resio i s. Lukreciju koja je često napominjala da ona nije samo u poslanju Službenica milosrđa, već da je u poslanju cijele Crkve“, rekla je, između ostaloga, ravnateljica Ivana.

Don Michele Tognazzi podijelio je s nazočnima svoje bolno iskustvo mučeničke smrti s. Lukrecije, budući da je tada bio u Burundiju. S. Lukrecija ubijena je u noći 27. studenoga 2011. u samostanu časnih sestara Službenica milosrđa u Kirembi, u afričkoj zemlji Burundiju. Dva naoružana i maskirana razbojnika upala su u samostan u Kirembi tražeći novac. Nakon što su im sestre dale sav novac koje su imale, na mjestu su ubili s. Lukreciju. Volontera Francesca Bazzania, koji se tu zateko su ubili a kućnu poglavaricu s. Carlu ranili i ostavili usred pustoši. „I danas imam bolnu uspomenu na tu bolnu noć koja me i danas ranjava. Nosim u srcu riječi s. Carle koje je rekla: ‘Ali te večeri nebo je bilo obasuto zvijezdama.’ Ostao sam začuđen da čovjek u tolikoj boli može primijetiti ljepotu neba i zvijezda“, kazao je don Michele. Osvrnuo se na misionarsko poslanje primijetivši da je u svim misionarima prisutna riječ Božja pa u unatoč svim poteškoćama uspijevaju naviještati Radosnu vijesti. Takva je bila i s. Lukrecija u kojoj se osjećala živa prisutnost evanđelja. Izrazio je zahvalnost što je upoznao Službenice Milosrđa i s. Lukreciju te preko nje Crkvu u Hrvatskoj

U subotu 27. studenoga misno slavlje u crkvi Svete Obitelji u Solinu predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK. U koncelebraciji su bili: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, don Luka Mamić, brat s. Lukrecije, don Michele Tognazzi, don Carlo Tartari, župnik don Ante Čotić, don Jakoslav Banić, nadbiskupijski povjerenik za misije i ostali svećenici. U svojoj je propovijedi biskup Petanjak pošao od Isusovih riječi iz Lukina evanđelja:

Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i životnim brigama’ (Lk 21,34). U tom je svjetlu istakao kako sve poteškoće koje nas zahvate nisu opasne kao ono što izlazi iz ljudskog srca.
Nitko nam ne može nanijeti toliko zla koliko mi sami sebi i mi smo sami sebi najveći neprijatelji. Svaka katastrofa u svijetu plod je nečijega pokvarenog srca, uma, želje, nezasitnosti, oholosti i pohlepe. Nikoga se ne moramo toliko bojati kao samih sebe. Najviše moramo paziti na sebe. Voditi brigu o sebi. Jer sebe dovesti u red najveći je i najteži zadatak koji ćemo ikad u životu učiniti. Sveci nikad nisu druge dovodili u red, nego sebe… Što god više imamo, što god brže putujemo, što god više posjedujemo, to sve više vrata smrti sebi otvaramo i to sve manje budnije živimo.

Naglasio je da je s. Lukrecija bila budna osoba ‘čvrstog karaktera, jasnih i odlučnih stavova, širokih vidika, spremna na sučeljavanje s nepoznatim izazovima, a sve to je proizlazilo i izviralo iz jedne veoma izgrađene osobnosti koja se temeljila na samodisciplini, redu, molitvi i radu. Biskupa je osobito dojmila Lukrecijina ljubavi prema univerzalnoj Crkvi koja ju je vodila iz Hrvatske preko Južne Amerike u Afriku. Ta univerzalnost pružila joj je širinu i svijest da ne posjeduje svu istinu i znanje.

Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale uputila je s. Mariangela Galić, provincijalna poglavarica sestara Službenica Milosrđa.

Okupili smo se danas da bismo Bogu zahvalili na milosnom daru promatrajući lik redovnice, misionarke s. Lukrecije Mamić, snažne i hrabre žene, koja je nasljedovala svoga Raspetog Zaručnika do punine, sjedinila se s njime u žrtvi i prinosu ljubavi, polažući život za braću, te nam kao takva svijetli primjerom. Njezina mučenička smrt, kao konačni čin predanja, zapravo je vrhunac i kruna cijeloga njezinoga posvećenja započetog još redovničkim zavjetovanjem. Upravo ovo življenje u punini svojih zavjeta, posebice poslušnosti, s. Lukreciju je dovelo i do svetog afričkog tla gdje je njen prinos ljubavi za Boga i braću dovršen i ispunjen…‘.

Sestra Mariangela je zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji i obilježavanju ove obljetnice, biskupima, svećenicima, redovnicama, osobito glavnom inicijatoru don Jakoslavu Baniću. Na poseban način zahvalila je generalnoj upravi Službenica Milosrđa koja je poslala delegaciju sestara iz Italije među kojima je i s. Carla, tadašnja poglavarica zajednice u kojoj je živjela s. Lukrecija, koja je bila očevidac nemilog događaja, a i sama teško ranjena i čudesno spašena te večeri.
Misno slavlje svojim je pjevanjem uljepšao katedralni zbor sv. Dujma iz Splita uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića.