VIDEO: Umjetnost za meditaciju (Art for Meditation)

Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.
2Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja;
vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog.
3Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja;
vrijeme rušenja i vrijeme građenja.
4Vrijeme plača i vrijeme smijeha;
vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja.
5Vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja;
vrijeme grljenja i vrijeme kad se ostavlja grljenje.
6Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja;
vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja.
7Vrijeme deranja i vrijeme šijenja;
vrijeme šutnje i vrijeme govorenja.
8Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje;
vrijeme rata i vrijeme mira.

Prop 3,1-8.

Kad god pročitam ove retke iz Knjige Propovjednikove, redovito mi dođe pred oči slika o uzaludnosti čovjekovog truda zadržati nešto u svojim rukama. Što više nastoji stiskati ruke, to mu sadržaj u rukama više klizi među prstima… Nakon određenog vremena, čovjek opušta svoje ruke, smiruje ih, otvara i igra se s njima. Upravo sam tako nekako i zamislila jedan kutak u kojem bi osobe zainteresirane za ovakvu meditaciju, imale mogućnost eksperimentirati sa zvukom riže i razmišljati o biblijskom tekstu. Stoga meditacija i nosi naslov “Under the Clouds” (“Ispod oblaka”), što odgovara Propovjednikovoj misli kako ispod sunca nema ničeg novog.

Navedeni koncept dio je projekta iz Sound design-a, kojeg je vodio profesor i programer Alessandro Capozzo. Studenti su trebali svladati osnove vizualnog programiranja u programu Pure Data te doći s već ostvarenom umjetničkom instalacijom. Svatko od studenata dolazi sa “svojom umjetničkom prtljagom”, kojom obogaćuje druge. Moja je želja bila podijeliti biblijski tekst s drugima. U izvedbi instalacije pomogla mi je naša sestra Fortunée iz Rwande.

analog1

05

06

  1. Ispod zdjele riže nalazi se mikrofon koji je spojen sa računalom na kojem je instaliran program Pure Data. U programaciji sam dodala analogni ulaz za mikrofon, koji omogućuje nastajanje zvuku u stvarnom vremenu, za razliku od snimljenog.
  2. Dodavanjem određenih vrijednosti u programu, zvuk riže koji dolazi u mikrofon mijenja se kroz progamski jezik, dodavajući mu određeni “eho” (koncept je sličan morskim orguljama).
  3. Konačan izlazni zvuk čuje se u postavljenim zvučnicima, koji bi zbog mikrofonije trebali biti postavljeni malo dalje od mikrofona. Naravno, dodatna kreativnost je potrebna kako bi se sakrili svi mogući kablovi.

s. Ružica Dodig

VIDEO: Under the Clouds