Uz animatore je puno lakše

Obzirom da nas je situacija s koronom prošle godine zatekla te nismo mogli imati mnoge aktivnosti s djecom, ove godine smo odmah na počektu pokušali okupiti sve raspoložive snage. Bez ljudskog kontakta teško je govoriti o vjeronaučnoj godini, bilo da je riječ o školi ili župi, a naši studenti i srednjoškolci su nam pomogli da se to i ostvati.

Tako su dani zajedništva i molitve za djecu osnovne škole župe rođenja BDM iz Malog Lošinja održani kroz mjesec rujan i početkom mjeseca listopada u odmaralištu sv. Martin u Malom Lošinju. Program su vodile naše sestre  zajedno s animatorima kroz tri različitih dobnih i interesnih skupina djece od 2. do 8. razreda

Prvi i posljednji

Susret za djecu nižih razreda osnovne škole je ujedno bio i naš prvi susret na kojem smo kroz molitvu pjesmu, zajedničko druženje razmišljali o tome što znači biti prvi, a što znači biti posljednji, zašto Isus uzima baš dijete u naručje? Zaključili smo da je Bog naš Otac a mi njegova djeca i on nas želi zagrliti i kao Otac nositi u naručju i zato je najvažnije da svatko od nas pronađe mjesto u Njegovom srcu.

 

Gdje sam?

Ponekad se  dogodi da se malo udaljimo i potrebno se pitati gdje smo, ovo pitanje nam je bilo temelj za ovaj susret djece sedmih i osmih razreda. Pred očima smo imali prispodobu Milosrdnog Oca te mlađeg i starijeg sina koji smo svi mi.  Evanđelje smo razmatrali kroz predmete koji se u njemu javljaju: nasljedstvo (novac), žlica (glad), haljina, prsten, motika (rad) i križ. Djeca su trebala odgovoriti na pitanje gdje je svatko od njih u odnosu na Boga; Bog je taj koji nas uvijek čeka raširenih ruku,  bez obzira na mjesto na kojem se mi trenutno nalazimo, Bogu to ništa nije prepreka jer on po križu nas privlači k sebi te sve ono gdje smo bili mrtvi, izgubljeni on oživljava  i vraća.

 

Bogati mladić

Susret za  djecu petog i šestog razreda smo započeli igrom skupljanja vatrica, cilj igre je bio pomoći djeci da shvate kako je teško nešto pokloniti od onoga što smo zaradili ali ako poklonimo dobijemo nešto puno više.

Susret smo temeljili na biblijskom tekstu o bogatom mladiću kojeg je Isus pogledao i zavolio, razgovarali smo o tome što je Isus mladiću ponudio, zašto je mladić promijenio izraz lica, što bogatstvo može učiniti od čovjeka, o čemu sve možemo biti ovisni, o čemu oni kao petaši i šestaši mogu biti ovisni te na koji način je najbolje liječiti sebičnost.

Sa zahvalnošću u srcu gledamo na ove susrete, zahvalni Gospodinu na mnogim primljenim milostima ponajprije preko naših svećenika don Roberta Zubovića, don Filipa Šebalje, don Andrije Živkovića, don Tomislava Crnovića i don Antona Budinića kroz slavljenje pokorničkog bogoslužja, sakramenta svete ispovijedi i euharistije, zahvalni našim mladima koji su radosno služili kroz pripremanje prostora, vođenje radionica i igara, svima onima koji su se brinuli  o kuhanju te Zagrebačkoj nadbiskupiji na ustupljenom prostoru.