Film ‘Madrecitas” o Službenicama Milosrđa prikazan u Dubrovniku

Prikazivanjem dokumentarnog filma “MADRECITAS – Službenice Milosrđa, misionarke u Ekvadoru” u četvrtak, 7. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku započela su događanja „Ususret sv. Vlahu“ kao dalja priprava za proslavu 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić upoznao je nazočne s ovogodišnjim događanjima „Ususret sv. Vlahu“ te istaknuo kako se prikazivanjem ovog filma želi zahvaliti svim redovnicama i redovnicima za sve što čine u evangelizacijskom poslanju Crkve, tim više što se nalazimo pri kraju Godine posvećenog života. Dodao je i kako sestre Službenice Milosrđa u Dubrovniku djeluju gotovo od početka njihove Družbe, pa je ovo prilika da se vidi što one rade „na periferijama“, tamo gdje je način života drugačiji i daleko teži.

Uvodničarka s. Meri Muše, sestra Službenica Milosrđa, koja je i sama jedno vrijeme živjela u Ekvadoru kao misionarka, upoznala je okupljene sa zemljopisnim i klimatskim posebnostima Ekvadora, načinom života ljudi i opasnostima kojima su izloženi. Veliki broj mladih i djece, naime, nemaju osnovne uvjete za život jer se rađaju i žive u siromašnim naseljima. Često nemaju niti odgovarajuću roditeljsku skrb te su izloženi izazovima uličnih bandi i droge. Kazala je kako se ponekad to može činiti kao začarani krug iz kojeg nema izlaza. Opisala je s čime se sve sestre susreću kad dođu u takvu sredinu. A o tome što sve sestre poduzimaju kako bi ljudima u Ekvadoru ne samo pomogle preživjeti nego kako bi podizale razinu svijesti i osposobljavale ih za neke poslove kojima bi mogli prehranjivati sebe i svoje potomke – bilo je više govora u filmu.

Autor dokumentarnog filma je dr. Krunoslav Novak, viši asistent i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Film na zanimljiv način prikazuje život triju hrvatskih misionarki u Ekvadoru: s. Klementine Banožić, s. Ive Jelić i s. Antonele Medić.

Na prvom događanju „Ususret sv. Vlahu“ bili su, uz ostale, nazočni dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić kao i ovogodišnji festanjuli kapetan Zvonimir Cetinić i obrtnik Ante Pavlović.

Sljedećeg četvrtka, 14. siječnja na događanjima „Ususret sv. Vlahu“ bit će predstavljena knjiga o nedavno obnovljenom katedralnom kaptolu, dok će u četvrtak, 21. siječnja biti govora o obnovi crkve sv. Vlaha.

Angelina Tadić (Preuzeto sa stranice Dubrovačke biskupije)