Paola Di Rosa: Čeka nas državna domijada!

http://sm-provincijalat.hr/paola-di-rosa-idemo-na-drzavnu-domijadu-2/

Kao veseli sudionici 39. Domijade regije Južne Hrvatske, naš Učenčki dom Paola Di Rosa iz Dubrovnika radovao se ponovnom susretu, novoj mogućnosti mjerenja snaga i napretku od prošlog sučeljavanja. Ispunjeni tom dobrom voljom, željeli smo pokazati ono najbolje u sebi i ostvariti očekivanja. Uz cijelogodišnji trud, očekivanja su rasla, a njima su se pridružila i ostvarena postignuća, te smo se uspješno plasirali na državnu domijadu iz područja recitacije, glazbe, videozapisa i slikarstva. Domaćini ovogodišnje Domijade bili su Splićani iz Učeničkog doma Split, a okupljanje i program odvijao se u dvorani Lora, 18. travnja 2015.

Slikarstvo

Na području slikarstva pobijedila je slika naših učenica Nadomak kući, pod vodstvom profesorice i akademske slikarice Ivane Trostmann.

Iz prosudbene komisije za slikarstvo, prof. Željka Milošević Paro, obrazložila je izbor za 1. mjesto riječima:

Uspješan i realističan prizor koji poštiva sve zakonitosti slikarstva, s naglaskom na potezu i teksturi, osvaja prijenosom emocije vrlo uspješnog prizora.

regionalna domijada2015_000

“Nadomak kući”, 1. mjesto: Uspješan i realističan prizor koji poštiva sve zakonitosti slikarstva, s naglaskom na potezu i teksturi, osvaja prijenosom emocije vrlo uspješnog prizora

Videozapis

Na području videozapisa uvjerljivo je pobijedio naš novi film Again pod vodstvom sestre Ružice Dodig.

Prof. Željka Milošević Paro, obrazložila je izbor za 1. mjesto riječima:

Pored ideje autori su pokazali zavidno znanje (ili instikt) u pričanju priče, održavanja napetosti i u konačnici duhovitog i šaljivog završetka

film AGAIN

Film “Again”, 1. mjesto: Pored ideje autori su pokazali zavidno znanje (ili instikt) u pričanju priče, održavanja napetosti i u konačnici duhovitog i šaljivog završetka

Klapa

Na području glazbe pozornicom su dominirale učenice naše klape, izvodeći pjesmu Bailando od Enrique-a Iglesias-a, pod vodstvom skladateljice i glazbenice Paole Dražić Zekić.

Iz prosudbene komisije, prof. Sanja Erceg Vrekalo, obrazložila je svoj izbor za 1. mjesto riječima:

Klapa posjeduje glasovne potencijale! Vokalne sposobnosti čuju se pojedinačno u svakom glasu. Jako su muzikalne, intonacijski stabilne i pohvale za dikciju i interpretaciju. Sve navedeno rezulltiralo je dobrim umjetničkim dojmom.

 Recitacija

Na području recitacije emotivno nas je dodirnula naša učenica, Marija Kiriđija, recitirajući stihove  Bonaveture Duda, Biti mi daj, pod vodstvom sestre Meri Muše.

Iz prosudbene komisije, prof. Nada Kovačević, obrazložila je svoj izbor za 1. mjesto riječima:

Govorna izražajnost i uvjerljivost jako dobra. Najbolje dočarala osjećaje.

Skulputra

Na području skuplture naš rad Parac odnio je 3. mjesto pod vodstvom profesorice i akademske slikarice Ivane Trostmann.

Iz prosudbene komisije, prof. Željka Milošević Paro, obrazložila je izbor za 3. mjesto riječima:

Prikaz zaštitnika plijeni kontrastom grube teksture tijela i šarolikosti i sjaja koji se ogledaju u detaljima na odjeći i podsjeća na jednostavnost ljudskog života (svi smo isti – goli) koji  vremenom obogaćujemo našim djelovanjem.

regionalna domijada2015_033

“Parac”, 3. mjesto za skulpturu: Prikaz zaštitnika plijeni kontrastom grube teksture tijela i šarolikosti i sjaja koji se ogledaju u detaljima na odjeći i podsjeća na jednostavnost ljudskog života (svi smo isti – goli) koji vremenom obogaćujemo našim djelovanjem.

Instalacija

Na području instalacije naš rad Zebra na kvadrat odnio je 3. mjesto pod vodstvom profesorice i akademske slikarice Ivane Trostmann.

Iz prosudbene komisije prof. Željka Milošević Paro, obrazložila je izbor za 3. mjesto riječima:

Uspješan koncept zasnovan na ponavljanju (poput zebrinih pruga) i odmaku koji nam dozvoljava „drugačije promišljanje“ – točke, zlato.

regionalna domijada2015_028

“Zebra na kvadrat”, 3. mjesto za instalaciju: Uspješan koncept zasnovan na ponavljanju (poput zebrinih pruga) i odmaku koji nam dozvoljava „drugačije promišljanje“ – točke, zlato.

Ples

Dojmovi

SLUŽBENICE MILOSRĐAAnđela Marušić, 4. razred
U klapi sam već treću godinu. Gđa Paola nas uvijek pita sviđa li nam se pjesma i možemo iskreno reći što mislimo te nije problem promijeniti pjesmu ako se nama ne sviđa, a voditelju se sviđa. Pjesma nas je povezala jer smo počeli slušati jedni druge. Bila sam presretna kada sam čula da smo osvojile prvo mjesto. Nije mi samo do toga, već što imam osjećaj da sam bliže tim curama. Važno je raditi na sebi, slagati se sa drugima, imati svoje mišljenje, ali uvažavati i mišljenje drugih. Izići iz okvira male grupice s kojom se družiš, u sobi, školi… O nekim curama sam imala skroz krivo mišljenje, ali družeći se s njima kroz aktivnosti i kulturne i sportske, vidjela sam ih u drugom svjetlu i vidjela sam njihove kvalitete. Drago mi je da sam izišla iz te kutije. Volim različitosti. Dobro je raditi i u malim skupinama gdje mladi mogu reći svoje mišljenje, raspravljati, biti viđeni, uvaženi…  Dobro je da jedna osoba ima svoje stavove i potiče druge. Za prvaše imam poruku za kraj - da nađu nešto svoje (što ih zanima, u čemu su dobri) i da to furaju do kraja. Najgore je biti povodljiv, biti naivan i bez svog mišljenja.
SLUŽBENICE MILOSRĐAKristina Jozić, 1. razred
Sudjelovati na domijadi je bilo odlično, predivno iskustvo. Vidjeti kako drugi rade koreografije, meni je bilo najzanimljivije. Kroz sudjelovanje u plesu sam mogla iznijeti svoje ideje, razumjeti druge, slušati druge, osloboditi se kroz ples. Zadovoljna sam nastupom, plesom, svime što smo radili. Naučila sam nove stvari, nove tehnike plesanja. Imali smo 12 koreografija zumbe koje su spojili tj. izvukli iz njih korake za domijadu. Druženje na domijadi jako poveže ljude, naročito nas, starije i mlađe cure, tj. one koje se manje druže, pomogne da se više zbližimo. Voljeli bi i drugima iz grada pokazati što mi to ovdje radimo.
SLUŽBENICE MILOSRĐAPetra Vukšić, 1. razred
Vidjela sam mnogo talenata, a mi smo pokazale ono što smo naučile i dale sve najbolje od sebe. Ovo mi je prvi put da sam na nekom natjecanju. Pričala sam sa curama iz doma iz Splita, koje već više godina dolaze na domijade i kažu da im je svake godine sve bolje i bolje. Nije bitno biti samo u domu, tu stanovati i ići u školu. Kroz natjecanje i sudjelovanje u domijadi, shvatila sam da dom pruža puno mogućnosti da se bavimo raznim sportskim i kulturnim aktivnostima te tako razvijamo svoje talente i sada sam sigurna da to želim nastaviti. Osvojili smo prvo mjesto u filmu. Film je bio na savršenoj razini, a svaki trenutak snimanja je bio zabavan. Snimajući film, sa profesionalnim vodstvom, naučila sam kako to treba izgledati, na što treba obratiti pažnju, što je kvaliteta i što se vrednuje.
SLUŽBENICE MILOSRĐADragana Lerotić, 3. razred
Oduševljena sam domijadom. Puno truda je uloženo i to mi je puno značilo. Izabrali smo sami španjolsku pjesmu nakon dosta izbora i dogovora. Vježbali smo dosta dugo, imali smo probe jednom tjedno a zadnja dva tjedna svaki dan. Gđa Paola Dražić Zekić nas je uvježbavala, poučavala te ispravljala u greškama.  Na početku je bilo kikseva, ali kasnije smo se uživili u pjesmu. Volim pjevati i izabrala sam klapu jer to volim,  te mi nije bio problem biti na svakoj probi. To potiče moje samopouzdanje.  I da nismo bili prvi, bila bih zadovoljna sa svojim timom, trudom. Bili smo jedna lijepa zajednica. Bilo nas je 18 do kraja proba kada su izabrani oni koji idu na natjecanje. Kritike smo međusobno govorili otvoreno, dogovarali se i nitko se nije ljutio. Bitno je da radiš što voliš i kad pogriješiš da znaš da to možeš ispraviti.

 

Posted in DOGAĐANJA, VIDEO POSTOVI and tagged , , , , , , .