25 godina rada Dječjeg vrtića „Dobri“ u Splitu

Dječji vrtić Dobri kojeg su utemeljile i vode sestre Službenice Milosrđa proslavio je, 18. i 19. lipnja 2021., 25 godina rada u Splitu. 

Proslava ove velike obljetnice počela je svečanom akademijom i otvorenjem stručnog skupa: „Odgoj za i u vrijednostima“, za sve zainteresirane odgojitelje, stručne suradnike i ravnatelje. Tema skupa proizišla je iz vizije vrtića „Zajedno, u visinu tijela i širinu duha“. Istaknuto je da zajedno i danas sestre žele suvremeno i kompetentno posredovati snagu katoličkih vrijednosti. „Ustanova brižno njeguje ‘svakodnevno tlo’  jer nije svejedno kakve riječi dijete sluša, važno je da sluša riječi podrške, ohrabrenja i ljubavi jer svaka riječ od Boga dana ima moć stvarati Kraljevstvo Božje na zemlji’, naglašeno je. Na skupu predavanja su održali prof. dr. sc. Maja Ljubetić na temu „Dječji vrtić- promotor odgojnih vrijednosti“, prof. dr. sc. Lidija Vujičić na temu „Kultura vrtića:  vidljiva i nevidljiva odgojno-obrazovna stvarnost“, te dr. sc. Toni Maglica na temu „Dijete, obitelj, društvo- izgubljeni u prijevodu?!“. Potom su upriličene i radionice, a potom su odgajateljice mentorice održale prikaz odgojiteljske prakse. Na kraju skupa predstavljena je monografija „Dječji vrtić Dobri Služenica Milosrđa u Splitu“, autora Josipa Dukića i Ljubomira Jermelića koju su, uz autore, predstavili i prof. dr. sc. Marko Trogrlić i prof. dr. sc. Ante Vučković.

Proslava je završila svečanim misnim slavljem kojeg su svojim sudjelovanjem i pjesmom uzveličala djeca vrtića, a predvodio je dugogodišnji duhovni pratitelj djelatnika fra Ante Vučković.

Sestre su došle u Split 1855. god. na poziv biskupa Alojzija Marije Pinija za rad u odgojnom zavodu. Prije njihova polaska utemeljiteljica Marija Krucifiksa di Rosa savjetovala je splitsku poglavaricu: „Kad stigneš u Split, zamoli presvijetlog gosp. Biskupa da ti dozvoli da se u kapelici zavoda drži Presveti Oltarski Sakrament. Ako to postigneš, nemaj bojazni nizašto. Bog će biti s tobom i štiti će mjesto kojemu je stan.“ Godine 1896. povjereno je sestrama vođenje prvog otvorenog splitskog zabavišta „Asilo de Marchi“ koji je djelovao do 1942. god. Pred kraj drugog svjetskog rata komunistička vlast je oduzela sestrama dio imovine i zabranila rad s djecom, kako ih ne bi indoktrinirale u vjeri. Isti oni koji su im zabranili rad povjeravali su sestrama svoju djecu na čuvanje. Iako je izgledalo kako se nebo zatvorilo, a zlo ima posljednju riječ, otvarali su se prostori za Riječ ispod raznih uniformi. Zahvalnost s jedne strane podržavala je opstanak s druge, i obratno. Npr. mame bi često donijele sestrama bombonjeru i kavu, a sestre su u trgovini to brzo zamijenile za ono nužno u kući. Uzajamnim podupiranjem dobrota je stalno uskrsavala. I tako sve do demokratskih promjena kada je registriran dječji vrtić „Dobri“.

Danas, u svom centralnom objektu u Splitu i podružnicama u Zagrebu i Vrbovcu, vrtić skrbi za 360 djece rane i predškolske dobi i zapošljava 50 djelatnika.

Ova velika i važna obljetnica bila je prigoda da se kroz pogled na prošlost sestre još dublje ukorijene u sadašnjost i stvore jasniju viziju budućnosti. Žele i dalje ostati vjerne karizmi „Ne bojte se težiti za velikim stvarima“ (sv. Marija Krucifiksa di Rosa) i biti dio dobrih ljudskih priča kroz koje se probija svjetlost Nebesa.