Službenice Milosrđa i susret „Probudite svijet“

Prvi svjetski susret mladih osoba posvećenog života na temu „Probudite svijet“, okupio je u Vatikanu, 15.-19.rujna 2015., više od 5000 redovnika i redovnica iz 500-tinjak različitih zajednica i 125 zemljama.

Susret je započeo zajedničkim okupljanjem i molitvenim bdijenjem na trgu svetog Petra.

vitaconsacrata013

Kroz četiri jutarnja programa u Auli Pavla VI razmišljalo se na teme: Zvanje, Zajednički život, Misija. Mladi su postavljali pitanja na aktualne probleme posvećenog života i susreli se sa Svetim Ocem.

U popodnevnim programima, po raznim jezičnim skupinama i crkvama Rima, u radionicama su se izmjenjivala iskustva na teme jutarnjih predavanja, nakon čega bi uslijedila sveta Misa.

U večernjim programima, pod nazivom Slaviti i svjedočiti, po raznim mjestima Vatikana i Rima, moglo se prisustvovati na susretima pod nazivom: Put naviještanja, Put susreta i Put ljepote, na kojima se moglo vidjeti različite načine evangelizacije i svjedočenja, življenja ljepote kroz umjetnost, klanjanje i koralnu molitvu.

Posljednja večer na trgu svetog Petra zaključena je zabavnim glazbeno scenskim programom u kojem su se na zanimljiv način isprepletale zabavne točke i svjedočanstva življenja posvećenog života iz svih dijelova svijeta, od onih koji hrabro prkose smrti u teškim svakodnevnim situacijama do onih koji svjedoče svojim umjetničkim nadarenostima pa su nas obogatili svojim pjevačkim, plesačkim, pa čak i mađioničarskim umijećima.

Cijeli susret je zaključen svečanim euharistijskim slavljem u bazilici svetog Petra.

Donosimo neke od dojmova.

Zahvaljujem za ovaj susret. Svjetski susret mladih ostavio je u meni neizbrisivi trag iskustva zajedništva, tj. produbljivanja mistike zajedničkog života i Crkve kao Majke. Pobudio je u meni još veći žar nasljedovanja Učitelja slušajući Ga kroz Riječ Božju, klanjanje i zajedništvo. Na kraju susreta molila sam da u ruci Božjoj uvijek budem olovka u koja se ne štedi.

s. Marina Sušac

Lijepo je u nepoznatom doživjeti pripadnost, u masi različitosti svoju postojanost.

Vjerujem da je temelj  doživljene ljepote ovog susreta upravo zajedništvo među nama sestrama. To zajedništvo je dar koji nam omogućuje prepoznati drugoga, njegovu ljepotu, a tako i Onoga  koji je centar našeg okupljanja, Darivatelja. Čini mi se da je upravo ovakva budnost i osjetljivost način kako probuditi „zaspale“.

s. Vlatka Topalović

Zahvalna Gospodinu za dane provedene u zajedništvu i molitvi, te obogaćena predavanjima i iskustvima života redovnika i redovnica mnogih nacionalnosti nameće mi se moto susreta – „Probudite svijet“ kao zadatak koji nam je ostavljen da pri povratku u svoje zajednice najprije probudimo sebe iz uhodanosti i uspavanosti kako bi zaista mogli svjedočiti Isusa i probuditi svijet.”

s. Katarina Mikić

Prekrasan vrt različitog cvijeća, a u središtu toga vrta nalazi se Krist koji čini da to cvijeće bude prekrasno, i zato da bi cvijet ostao  svijež i lijep treba uvijek biti povezan  s Onim u centru vrta.
Tu sliku  u srcu nosim kada razmišljam  o susretu redovnica u Rimu.
s. Veronika Nikolić

Razmišljajući o susretu u Rimu, dani koji su iza nas čine se gotovo nestvarni. Jedinstvo Crkve cijeloga svijeta je nešto što se podrazumijeva , ali osjetiti na vlastitoj koži zajednistvo tolikih nacija, kultura okupljenih oko Onoga čija nas ljubav pokrece, posebno je iskustvo  koje sa sobom donosi jednu novu dimenziju svijesti o pripadnosti univerzalnoj Crkvi i zajedničkom poslanju: “probuditi svijet”. U uspomenama odzvanja i glas pape Franje koji poput pravog oca svoju djecu potiče da razviju ono najljepše u sebi istovremeno ukazujući na propuste i opasnosti koje bi mogle ugušiti apostolski žar koji je Ljubav Kristova zapalila u našim srcima. 

s. Ana Kamalić

Susret je bio za mene jedno duhovno obogaćenje i osvježenje. pPredavanja koja smo čuli bila su za mene poticaj za još dublje življenje mog poziva i predanja Gospodinu u radosnom svjedočenju Njegove ljubavi. Posebno me se dojmio susret s papom Franjom, njegova jednostavnost i evanđeoska radikalnost. Naše zajedništvo, raznolikost i bogatstvo karizmi poticali su me na zahvaljivanje Gospodinu i budila u meni osjećaj pripadnosti i jedinstva u Duhu Svetome. 

s. Anita Strujić

Ostaje osjećaj ponosa jer pripadam Crkvi i mojoj Družbi kao i želja da u zajedništvu svijet budimo i držimo budnim! To ćemo moći jedino ako nam u središtu života bude Gospodin Isus Krist!

s. Branka Plenča

Svjetski susret mladih redovnika i redovnica u meni je probudio mnoge lijepe osjećaje koji se riječima ne mogu opisati. Trebat će mi vremena kako bih u sebi sabrala sve te dojmove, osjećaje,  svu ljepotu zajedništva u različitosti, ne samo  Družbi i karizmi kojima pripadamo nego i različitosti jezika, kultura i nacija. Za mene osobno ovaj susret bio je jedno veliko ohrabrenje u nasljedovanju Krista. Puno smo toga ovih dana čuli kroz razna predavanja, no ono što je meni nekako najviše ostalo u siječanju jesu riječi Svetoga Oca –  da budemo osobe klanjanja pred Presvetim. Iz tog susreta s Isusom proizlazi i ljepota zajedništva, i ustrajnost u zvanju, i srce koje gori ljubavlju za druge.

s. Miljenka Petrak

Zajedništvo, ohrabrenje, nada. Odzvanja Papin poziv da ne prestanemo sanjati, da budemo vizionari te da evangeliziramo životom i tijelom, srcem koje gori.

s. Marijana Puljić

Dopustiti se voditi Duhom Svetim. Biti olovka u rukama Božjim kao i naši utemeljitelji kako bi i mi danas znali pronaći nove puteve za navještaj evanđelja te tako odgovoriti potrebama Crkve i društva.

s. Ivana Gelo