Učenice Paola Di Rosa na DUFF-u 2015.

Učenice  UD Paola Di Rosa sudjelovale su na četvrtom DUFF, Dubrovnik Film Festivalu (14. – 18. listopada 2015. godine) s  igranim filmom “Again”.

Osim sujelovanja u projekcijama filmskog festivala, učenice su sudjelovale i na različitim radionicama.

Posjetile su Radionicu igranog filma koju je vodila Janet Alilović iz Udruge Luža, Radionicu dokumentarnog filma koju je vodio Nikola Duper, također iz Udruge Luža, Radionicu filmskih maski pod nazivom ‘Realne rane’ koju je vodio Denis Oštrošić, te same organizirale Radionicu noir flma, koju je vodila s. Ružica Dodig.

Sa polaznicima Radionice “noir filma” podijelile su par korisnih trikova za snimanja crno-bijelog filma.

Festival je svečano zatvoren s dodjelom nagrada te projekcijama nagrađenih filmova i filmova nastalim na radionicama.

Donosimo neke od dojmova:

Ove godine na DUFF-u sam sudjelovala na dvije radionice: Radionica Noir film i Radionica Filmska maska – ‘Realne rane’. Na radionicama je bilo mnogo polaznika sa istom željom da nauče osnovne stvari te  steknu nova poznanstva. Radionica Filmska maska je definitivno najviše zainteresirala sudionike DUFF-a šsto dokazuje broj polaznika. Naime, treći dan radionice bilo je preko 40 srednjoškolaca iz različitih zemalja Mediterana. Voditelj radionice Denis Ostošić nam je dočarao njegov zanimljivi i kreativni hobi, nakon čega smo svi znatiželjno zasukali rukave i krenuli sa “ranjavanjem”.

Na radionici Noir filma  nije bilo ranjavanja jer je časna Ružica, koja je vodila radionicu, držala sve pod kontrolom. Bilo nam je izrazito važno da polaznici radionice obrate pozornost na svjetlo, sjene te koliko puta treba ponavljati  jednu scenu, kako bi ispala što sličnija onoj koju smo zamislili. Ukazali smo na važnost poštivanja nečijeg truda tijekom snimanja filma. Umor i iscrpljenost su se isplatili i svima nam je drago na kraju vidjeti razultat našeg rada. Vjerujem kako će od sada naši srednjoškolci gledati filmove na malo drugačiji način.

Osim radionica, tijekom Festivala imali smo organizirani izlet na Lokrum uz popodnevno druženje, stjecanje novih poznanstava, učenje i izmjenjivanje ideja među mladim filmašima, koji vjerujem, jedva isčekuju slijedeći DUFF, baš kao i ja.

Petra Grgić

Bila sam na radionici igranog filma, gdje sam naučila dosta toga o načinu snimanja. Najdraža stvar u Radionici igranog filma mi je bila potpuna sloboda u razradi filma. Snimili smo kratki film u malo vremena i ostali zadovoljni postignutim rezultatom. Ovaj DUFF me je obradovao dobrim filmskim projekcijama, radionicama i novim poznanstvima.

Mihaela Crepulja

Filmski festival je za mene značio jedno veliko i novo iskustvo. Sudjelovala sam u radionici igranog filma, gdje sam naučila neke nove stvari iz područja montaže. Na projekcijama filmova primjetila sam važnost kvalitete snimanja filmova, dobre rasvjete, te same glume.

Dona Mršić

DUFF je za mene bio nešto potpuno novo. Sudjelovala sam na Radionici realnih filmskih maski. Naučila sam kako uz pomoć jednostavnih trikova napraviti ranu koja izgleda približno ista kao i prava. Kroz to iskustvo upoznala sam mnogo talentiranih ljudi, te napokon shvatila kako u stvarnom životu izgledaju ozljede iz filmova.

Petra Vukšić

Bila sam na Radionici dokumentarnog filma. Uz prethodne općenit stvari o filmu i snimanju koje sam već poznavala, po prvi put sam  shvatila koliko je potrebno istraživanja za jedan dokumentarni film. Sad više cijenim takvu vrstu filma, jer mi je jasnije koliko treba truda za jedna dokumentarac… I da! Dokumentarac može biti i igrani film! To je nešto novo što sam naučila.

Paola Kaleb

Na kraju donosimo i film “The Big Combo&Dubrovnik”, nastao na Radionici noir filma.