Pedeset godina služenja – naši jubileji

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja predslavio je u četvrtak, 18. kolovoza, svečano misno slavlje u crkvi sv. Marije Krucifikse pri samostanu Službenice Milosrđa na Pilama, u povodu 50. obljetnice redovničkih zavjeta 8 sestara: s. Anđele Ćesić, s. Janje Bošković, s. Milenke Žižić, s. Vide Maslać, s. Neđe Šutalo, s. Bose Biuk, s. Anice Mlinarić i s. Jandre Pisac. Koncelebrirali su mons. Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije, i pater Vinko Maslać.

Uvodeći u euharistijsko slavlje s. Mariangela Galić, provincijska poglavarica Službenica Milosrđa, istaknula je da je smisao slavlja i jubileja zastati i obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja te Bogu zahvaliti za prijeđeni put i ponovno obnoviti svoje predanje. „Danas želimo ovim slavljem, zajedno s vama, uzdići hvalu Trojedinom Bogu za sve čime vas je u svojoj ljubavi i milosrđu kroz proteklih 50 godina redovničkog života obdario, kao i za dar svake pojedine od vas baš ovoj redovničkoj obitelji Službenica Milosrđa koju je time izgrađivao i obogatio“, rekla je provincijalka Galić.

Sestre su obnovile svoje redovničke zavjete riječima: „Presveto Trojstvo, pozivaš me da priznam ljepotu i besplatnost tvoje ljubavi, podrži moju slobodnu odluku da se posvetim Bogu na njegovu slavu, slijedeći Krista po njegovu primjeru kroz cijeli život. Potvrđujem zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema konstitucijama Službenica Milosrđa te se svim srcem darujem ovoj redovničkoj obitelji da milošću Duha Svetog uz pomoć Djevice Marije i sv. Marije Krucifikse postignem savršenu ljubav u zajedništvu sa svojim sestrama u službi Bogu i Crkvi osobito bolesnima, siromašnima i malenima.“

U homiliji je biskup Štironja pozdravio sve slavljenice, svih 8 sestara, istaknuvši da su one već 50 razreda u Isusovoj školi i kako se on sigurno raduje zbog njihovog dugogodišnjeg poniznog i požrtvovnog služenja. Osvrnuvši se na prvo čitanje o Abrahamu, usporedio je život sestara s Abrahamovim životom te primijetio kako su i one napustile svoj rodni kraj, otišle tamo gdje ih je Bog slao i zbog toga ih je Bog blagoslovio i učinio blagoslovom onima koji su ih susretali. Ohrabrio ih je da tako nastave i dalje, s istim mladenačkim oduševljenjem, čvrstom vjerom i ljubavlju kao kada su dale svoja obećanja, iako vrijeme kada su došle u samostan, nije isto vrijeme kao sada.

„Večeras smo se okupili oko Isusa, zajedno s vama, vašom zajednicom i obiteljima, slavimo Oca nebeskog kojemu ste prije 50 godina darovali svoje živote, dajući obećanja, zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Da ste to ozbiljno mislile i odgovorno shvatile i učinile 29. kolovoza 1972. potvrđuje i ova današnja večer“, kazao je biskup te dodao kako Boga večeras slavimo, ali i zahvaljujemo Bogu za službu ovih sestara, za sve sate molitve i pjesme, razmatranja i klečanja, za sate služenja sestri i braći na polju djelovanja koje im je Crkva i redovnička zajednica povjerila.

Biskup Štironja je zahvalio i svim obiteljima, osobito roditeljima sestara, svima koji su ih pratili na ovom redovničkom putu te uputio da svi zajednički molimo za nova duhovna zvanja kako u našim crkvama ne bi presušila živa vrela.

Tea Kuzek Marević

Preuzeto sa stranice Dubrovačka Biskupija