Afektivni  svijet i duhovnost – seminar na Kamenu

U svrhu trajne formacije sestara, 29. i 30. travnja 2018. godine u Oazi sv. Marije Krucifikse na Kamenu, održan je seminar na temu Afektivni  svijet i duhovnost. Seminar je predvodio vlč. Đulijano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije.

Na seminaru je sudjelovalo tridesetak sestara iz različitih zajednica naše Provincije. Obogatili smo se mnogobrojnim spoznajama i izmjenom iskustava vezanim uz svijet emocija, na poseban način dotakli smo se osjećaja agresije, ljutnje, stida, krivnje, tjeskobe, sreće. Toliko su to potrebni sadržaji koji obilježavaju naše svakodnevno življenje i služenje. Sadržaje nam je nudio zanimljivim i jasnim pristupom don Đulijano, koji nas je svojom blagošću i otvorenošću potaknuo na sudjelovanje u ugodnoj atmosferi rada i međusobne komunikacije.

Duhovna okrjepa do nas nije dolazila samo tijekom predavanja. Na poseban način susrele smo se s Gospodinom pod prilikama kruha i vina, a propovijedi i nagovori vraćali su nas k Bogu i ostvarivanju tog temeljnog, intimnog odnosa s Njim. Pozvao nas je na važnost rada na izgradnji poniznog razuma i srca koje ljubi … Neka nas Duh Sveti, Duh Životvorac i Posvetitelj, onaj koji jedini daje istinski život i onaj koji svakom našem djelu posvećujući ga daje besmrtnost, pomaže u ostvarenju zajedništva i međusobne ljubavi. Po suradnji s Duhom Svetim u našim srcima rastu ljubav, poniznost, mir… dok nas gluhoća na poticaje Duha Svetoga dovodi do jalovosti u pastoralu, istaknuo je don Đulijano i zaključio: često sebi namećemo činiti „ono što je logično i logički bolje“, a Bog od nas ne traži činiti logične stvari, već da činimo ono što On hoće. Posvećenje dolazi neprestanim usklađivanjem naše volje sa voljom Božjom .

Na seminaru je sudjelovao i splitski bogoslov Antun koji je seminar animirao i obogatio sviranjem gitare i klavijatura. Zahvaljujemo Bogu na njegovoj prisutnosti i pratimo ga na putu do svećeništva.

Uz zahvalu Gospodinu za održani seminar, tražeći od Njega oprost i pomoć za sve što nosimo i što ćemo nositi u našim srcima i radujemo se sljedećem susretu s don Đulijanom u listopadu.