Blagoslov kapelice i dan Učeničkog doma “Paola Di Rosa”

Uoči svetkovine naše svete utemeljiteljice Marije Krucifikse Di Rosa, u Dubrovniku 14. prosinca, proslavljen je dan Učeničkog doma “Paola Di Rosa”. Ove godine proslava bijaše poseban događaj jer je tog istog dana dubrovački biskup Roko Glasnović na svečanom euharistijskom slavlju u Domu blagoslovio novoizgrađenu kapelu posvećenu upravo našoj Svetoj Majci.

Biskup je u propovijedi istaknuo kako je kapela drugačiji prostor, sveti prostor, prostor u kojem se klanja Bogu. Ona je mjesto na kojem će se slaviti sveta otajstava. Tumačeći poruke misnih čitanja govorio je o djelima milosrdne ljubavi, o tome kako slijediti Isusa i dati slavu Bogu te o slobodi kao izboru dobra. Biskup je također spomenuo neke naglaske iz života sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve čiji se spomendan slavio. Kako i sv. Marija i sv. Ivan u svom redovničkom imenu imaju „križ“, dubrovački je biskup govorio i o križu u životu kršćana. Zaključio je kako „ljubav izgrađuje naše živote“ te potaknuo učenice na prianjanje uz Krista, osobito u nevoljama života.

Podsjećajući na životni put sv. Marije Krucifikse (Paole) Di Rosa biskup se osvrnuo na njeno predanje i odluku da život posveti Gospodinu. Susretala se s različitim problemima te se, između ostalog, posvetila brizi za nevoljne i napuštene djevojke i za njih otvorila dom. Apostolsku i karitativnu djelatnost povezivala je s dubokim duhovnim životom. „Sve kreće od duhovnog života, od razgovora s Bogom“, istaknuo je biskup. „Bog govori, a ja odgovaram vjerom“, pojasnio je.

Provincijalna poglavarica m. Mariangela Galić na kraju misnog slavlja uputila je riječi zahvale biskupu što je blagoslovio kapelu učeničkog doma kako bi ona bila „izdvojeno i sveto tlo susreta s Bogom na kojem ćemo rasti u mudrosti i milosti duha kao ključni element kršćanskog odgoja.“ Govoreći o odgoju koje Službenice Milosrđa žive kao svoju karizmu, također je zahvalila djelatnicima doma, odgojiteljicama i stručnim suradnicima kao i svim djevojkama koje u domu nalaze sigurno i mirno okruženje kao pomoć u cjelovitom odrastanju. Podsjetila je kako je prije 170 godina sv. Marija Krucifiksa poslala prve sestre u Dubrovnik s uputama da njihova ljubav bude „izgrađivati, ljubiti i moliti“, a to je i danas zadaća ovog doma.

Ravnateljica doma s. Marijana Puljić poželjela je da taj prostor, novoblagoslovljena kapela, doprinosi važnoj dimenziji transcendencije te da svi rastu u visine duha. Neka i dalje rad i život svih budu „U ime Božje“, kako kaže sv. Marija Krucifiksa, i „da se sveti ime Njegovo i ovdje i na ovom mjestu“. U ime učenica prigodne darove biskupu i provincijalki predale su učenice doma.