Godina milosrđa kroz program za mlade “Connected”

CONNECTED je program koji u Godini milosrđa želi povezati mlade na jedan novi način, a u organizaciji je Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Studentskog katoličkog centra Dubrovnik i sestara Službenica Milosrđa.

Program traje kroz cijelu godinu, a želi potaknuti mlade kroz molitvu, volontiranje i zabavu upoznati lice Božje u sebi i drugima.

Četverodnevni susreti, jednom mjesečno različito su tematski obojani, a tema prvog CONNECTED-a bilo je Valentinovo i to “Valentinovo na moj način”.

Organizatori programa uputili su mladima slijedeći poziv:
„Spadate li u kategoriju ljubitelja Valentinova ili strogih protivnika toga dana i svega što smo od njega napravili? Jeste li zaljubljeni ili bi to tek htjeli postati, ili pak spadate u onu kategoriju koja smatra da trenutno s tim ne želi imati posla? Kakvo god iskustvo imali, kojoj god kategoriji pripadali, glavno pitanje je, jeste li spremni probati provesti Valentinovo na sasvim nov način? Pozivamo sve zaljubljene parove, a i slobodne pojedince da sljedeće dane posvetimo svojoj ljubavi.“

Prvi dan programa započeo je misom mladih u četvrtak, 11. veljače u crkvi Male braće, koja je ponovno bila prepuna. Don Marin Lučić je u svojoj propovijedi istaknuo kako nam Gospodin može dati sve što zamolimo u njegovo ime, no kada to dobijemo trebamo i zahvaliti. Temeljni smisao naše radosti je život u Bogu, jer sve vodi prema njemu i bez njega ništa nema smisla.

Drugi dan projekta CONNECTED bio je predviđen za klanjanje pred Presvetim kod sestara Službenica Milosrđa na Pilama. Klanjanje su animirali mladi zajedno sa sestrama kroz molitvu, tišinu i pjesmu, a trajalo je od 20 sati do ponoći. Mladi, kao i sestre bili su na vidljiv način ganuti milosnom tišinom i Isusovom prisutnošću u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je završilo zajedničkim druženjem i kolačima koje su radili mladi u Učeničkom domu Paola Di Rosa.

Kako sve ne bi ostalo samo na lijepim riječima, program je nastavljen radnom akcijom u subotu 13. veljače kroz suradnju s Caritasom Dubrovačke biskupije. Dubrovnik, iako bogat turistički grad, ima svoje skrivene kutove u kojima možemo vidjeti različite oblike siromaštva. Mladi su zasukali rukave i pokušali učiniti nečiji životni prostor ljepšim. Taj dan smo svi bili malo sretniji, zahvaljujući dobroti onog drugoga.

Program je završio zabavnom večeri na samo Valentinovo. Stoga je večer pod nazivom „Valentinovo na animatorski način“ okupila veliki broj mladih željnih dobre i kvalitetne zabave uz tombolu, srcolovku i ostale zabavne sadržaje.
Prekrasna četiri dana druženja, molitve, volontiranja i zabave povezali su mlade grada Dubrovnika na jedan sasvim novi način.
Slijedeći CONNECTED je predviđen za mjesec dana.

Inače sestre Službenice Milosrđa imaju dugu tradiciju njegovanja svakodnevnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu, baštinu koju im je ostavila njihova utemeljiteljica sv. Marija Krucifiksa (Paola Di Rosa), između ostalog i riječima: „Dok bude klanjanja, družba će trajati“.

U matičnoj kući u Bresci, postoji cjelodnevno klanjanje, u svim većim hrvatskim samostanima prakticira se svakodnevno klanjanje, a u manjim zajednicama tjedno.
U Splitu, sestre Službenice Milosrđa u Ćiril Metodovoj imaju svaki dan klanjanje od 15,00 do 18,15 sati, a sestre već petnaest godina u 15,00 sati svakodnevno mole krunicu Milosrdnom Isusu. Svake prve subote u mjesecu sestre imaju klanjanje kroz cijeli dan.
Sestre u Dubrovniku na Pilama imaju svakodnevno klanjanje od 17,00 do 18,00 sati, a krunicu Milosrdnom Isusu mole svaki dan u 17,30.
Sestre pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.