Dubrovnik: Festa sv. Vlaha

Središnji dio proslave sv. Vlaha bilo je euharistijsko slavlje. Na početku samog slavlja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je pozdravio sve predstavnike drugih vjerskih zajednica te braću biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i sav Božji puk zahvaljujući svima što su došli na ovu svetu misu i čestitajući im festu sv. Vlaha. Misu je predvodio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. U propovijedi nas je poticao:

– Živjeti po moralnim principima, po vrednotama koje su nepromijenjene kroz cijelu povijest (zaštita života, istina, pravednost, poštenje, dobrota). Možda nismo pozvani na mučeništvo kao sv. Vlaho, ali smo pozvani da svakodnevno živimo u svojim obiteljima i na radnom mjestu po tim vrednotama.

– Da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Sol simbolizira čistoću, čuvanje od kvarljivosti i davanje okusa hrani. Stoga i život kršćanina treba biti čist na moralnom području i pokazivati svima drugima svojim načinom života što znači biti vjernik.

– Svjetlost je nešto pomoću čega možemo vidjeti i spoznati svijet, kao putokaz, svjetionik i kao upućivanje na opasnost. Tako bi onda i kršćani ljudima trebali pokazivati put prema Bogu, upozoravajući kad treba i na opasnosti stranputica.

– „Mnogima kroz povijest to se nije sviđalo i neće se svidjeti. Ali Crkva je obvezna po svom ustanovljenju naviještati o tim vrednotama, usmjeravati ljude prema vječnosti i prema spasenju…I naviještajući te vrednote Crkva će biti osuđivana, ali ona je ona koja treba biti svijest i savjest čovjeka. Ako to ne bude činila, onda više nije Crkva, izgubila je svoju misiju i zato mora činiti ono što je u skladu s naukom Isusa“ rekao je biskup.

Propovijed je završila molitvom da nam sv. Vlaho bude poticaj i primjer da vidimo i znademo da, iako čovjek na ovoj zemlji treba trpjeti i patiti, nakon ovoga dolazi vječnost u koju smo svi pozvani.

Festa je završila svečanom procesijom sa moćima mučenika koje se čuvaju u dubrovačkoj katedrali. Da nema straha od zaborava tradicije i čuvanja kršćanskih vrednota posvjedočilo je veliko mnoštvo vjernika od kojih su se najviše isticali oni u tradicionalnim nošnjama, od najstarijih do najmlađih.