DUHOVNA MISAO: Učitelju gdje stanuješ?

Na obali Jordana prolazi Isus pokraj ljudi, raspoloživ za svoje poslanje koje mu je odredio Otac. Među mnoštvom ljudi tu su dvojica koja ga primjećuju i koji ga, po svjedočanstvu Ivana, preteče, slijede.

Isus ih pita što žele od njega i poziva: “Dođite i vidite”. Bez imalo prisile slijedi poziv u obliku ponude. Isus poziva učenike u slobodi i na temelju prijateljstva i privrženosti koja od njega proizlazi, da pođu putem istine i vjere.

Ako želimo upoznati Isusa, moramo ga nasljedovati da vidimo gdje stanuje. Samo tko dijeli svoj život s njim, upoznat će ga. Gospodin nas poziva da ga pratimo i nasljedujemo: “Dođite i vidite!” Upoznajemo ga u vjerničkom čitanju i meditiranju Svetoga pisma, u tihoj i također zajedničkoj molitvi, osobito u klanjanju Gospodinu koji je na skriven način prisutan u Svetoj euharistiji pod prilikama kruha. Susrećemo Gospodina uvijek iznova u svakom bratu i sestri. U našim bližnjima smijemo služiti Gospodinu i biti mu blizu. Vjera i ljubav otvaraju naše srce tako da Krista Gospodina sve bolje upoznajemo i učimo ga ljubiti.