Duhovna obnova roditelja dječjeg vrtića Dobri

A. Vučković: Mjesto u obitelji

U subotu, 18. Travnja u organizaciji sestara Službenica Milosrđa i dječjeg vrtića Dobri, u duhovnom centru ”Oaza mira” na Kamenu, održana je duhovna obnova za roditelje djece našeg vrtića. Odazvalo se 100-tinjak roditelja. Za roditelje, koji tu subotu nisu imali kome povjeriti svoju djecu, organiziran je boravak u vrtiću. Tema predavanja bila je ”Mjesto u obitelji”. Voditelj duhovne obnove, i ove godine bio je fra Ante Vučković. Nakon kratkog druženja uz kavu i kolače, fra Toni nam je, jasno i jezgrovito ukazao na važnost i slojevitost odnosa u obitelji. Pri tom nam je osvijestio snagu osobnog doprinosa kvalitetnim odnosima unutar obitelji, i utjecaj istih na dijete kao i važnost mjesta koje nam pripada rođenjem. Zajedništvo je nastavljeno slavljem Svete Mise u samostanskoj kapelici. Nakon Svete Mise čekao  je ručak, koji je protekao u ugodnom druženju, razgovoru, te međusobnom zbližavanju roditelja međusobno i odgojiteljica. Uočavanje i osvještavanje važnosti iskrenih i jasnih obiteljskih odnosa nastavljeno je prikazivanjem domaćeg igranog filma ”Kenjac”. U njemu je uvjerljivo prikazano kako neriješeni problemi iz prošlosti utječu na sadašnje odnose, čineći ih složenim i teškim, a istina, ma kako bolna bila, liječi i oslobađa. Vrijeme rastanak je zaista brzo došlo. Svi zajedno, u ozračju međusobnog povjerenje, ponovno su osvijestili kako su najbitnije stvari u životu besplatne- ljubav, obitelj i radost dijeljenja.

Osvrti roditelja

Duhovna obnova sa fra Antom uvijek iznova pokrene bujicu emocija i potiče me na promišljanje i čudesan povratak k sebi. Drugačiji pogled na obitelj koji nam je fra Ante kroz druženje, molitvu, predavanje i film poklonio za mene je veliki dar.

Mnoge životne situacije, međusobni odnosi se prihvaćaju ”zdravo za gotovo”, dok ne proključaju donoseći sa sobom neočekivane i neželjene posljedice. Taj neugodan obrazac koji je zaživio i ukorijenio se u svakodnevnicu, u trenutku prepuštanja Bogu, sebi ili riječima fra Ante Vučkovića donosi razumijevanje izvora njihova nastanka. Samim uviđanjem i prihvaćanjem osjećam se dobro. Hvala svima koji su suučesnici u ostvarenju duhovne obnove za roditelje i odgojitelja! Hvala Bogu na predivnom iskustvu! Važno je ne živjeti u prividu ”filmu”, već se koristiti njima kao izborom za svoja samoostvarenja ponovo i iznova s Bogom.

Mama N.N.

*************************************

Dočekani kao i uvijek vedro, nasmijano…  predavanje fra Ante, koje je sigurno, svakog od sudionika osobno dotaknulo  da se zamisli i preispita. Ručak je bio diiivan (hvala časnima na tome!). Kao kruna cijelog dana ”Kenjac”- svih nas je ostavio bez daha. Svi mi imamo takvih situacija i ljudi oko sebe; Možda smo mi-ti! Trebamo njima ili samima sebi pomoći izići iz šutnje i progovoriti. Šutnjom se problemi ne rješavaju, već produbljuju. Šutnja nije zlato, u ovom slučaju. Ona udaljava i razara. Još jednom smo svi potvrdili kako je najjače oružje protiv konflikta, i svega što on nosi, upravo razgovor. Razgovarajte s bližnjima, bili oni djeca ili odrasli, osluškujte njihovo mrmljanje. Hvala još jednom!

Obitelj Delić.

*****************************

Pošto nam je ovo bilo prvi put da dolazimo na duhovnu obnovu za roditelje ostali smo iznenađeni načinom na koji je organizirana i kvalitetom predavanja. Misleće da će se duhovna obnova svesti na suhoparna predavanja od 9.00 do 16.00 sati, došli smo s osjećajem da će vrijeme sporo prolaziti, što se pokazalo netočno. Sve je brzo prošlo, u ugodnoj atmosferi i bez nametanja i gnjavaže. Predavanje je bilo odlično i svi su mogli pronaći nešto vezano za svoje obiteljske situacije. Naglasak je na nedostatku komunikacije u obiteljima i nesporazumima koji iz toga proizlaze. Zahvalni smo na svemu i računajte na nas i dogodine.

Obitelj N.N.

**********************************

Duhovnu obnovu za roditelje doživjeli smo kao ”bijeg” od svakodnevnog ”žrvnja” u kojem čovjek gubi vrijeme za sebe, obitelj i Boga!

Želimo se zahvaliti na predivnom danu, danu punom Božjeg blagoslova, ljubavi, razgovora, te vjetru u leđa za daljnju plovidbu ovozemaljskim  ”morima”.

Hvala za podsjetnik da je ono najvrjednije pored nas – obitelj!

Hvala i za sve odgovore na nepostavljena pitanja. I naposljetku, hvala što ste učinili da jedan dan potraje kao da ih je bilo više!!! Veselimo se ponovnom druženju, tj. ”obnavljanju”.

Obitelj Sinovčić

****************************

Kako je duhovna obnova organizirana u subotu, najteža mi je bila pomisao da ćemo nakon cijelog radnog tjedna još jedan dan provesti bez djece Λ

Na kraju tog dana osjećala sam da je to bio predivan dan koji smo suprug i ja proveli zajedno, sami, bez djece, a na njihovu izravnu korist i korist cijele naše obitelji. Općenito predavanje o obitelji, važnosti i ulozi svakog pojedinog člana i njihovih međusobnih odnosa nije nas ostavilo ravnodušnima. Prepoznali smo se u nekim situacijama, na neke smo  čak dobili i odgovor, a ono što mi se učinilo važno je da potaknuti ovom obnovom, nakon duže vremena, ponovno počinjemo spominjati neke situacije i odnose koje smo do sada uspješno zaobilazili, a ipak su nezaobilazni u našim životima. A da znate, bio je i krasan osjećaj da taj dan ne morate kuhati i usluživati već ste usluženi i jedete u ”miru” bez da pazite hoće li neka mala usta pored vas nešto politi, prosuti ili trebati na WC.

Veselimo se, ovakvim događajima i u buduće!

Obitelj Dumanić

************************

Izuzetna nam je čast bila opet biti s vama na duhovnoj obnovi. Hvala vam što ste nam to omogućili i ponovno nas obogatili. Hvala na predivnoj organizaciji od početka do kraja i naravno na čuvanju djece bez kojega možda i ne bismo mogli prisustvovati ovom lijepom događaju. Hvala fra Anti na uvijek hvale vrijednom predavanju (uz ponovno izvrstan odabir filma) iz kojega se puno korisnih poruka i savjeta može ponijeti u svoje obitelji.

Roditeljske i profesionalne obveze nas često toliko okupiraju da prelako zaboravimo na svog muža/ženu i njegove/njezine želje i potrebe. Zato nam je ova duhovna obnova bila dragocjena jer nam je pomogla da ponovno posvijestimo ljepotu trenutka koje kao  bračni par imamo samo za sebe.

Obitelj Markotić

************************

Drage moje, prije svega želim naglasiti da sam željela da moja djeca pohađaju vrtić Dobri, ne zato što je to IN, nego zato što sam vjerovala da će im bit pruženo ono što je i kod kuće: ljubav i pažnja. Vama nijedno dijete nije samo broj, e pa tako Vam ni mi nismo samo neki tamo roditelji. Hvala Vam na tome, jer znamo koliko je težak i važan posao baviti se djetetom, ma nečijim životom. Kad jednom primiš Boga u svoje srce, duhovna obnova ti traje svaki dan, iz dana u dan, tako da ovo što ste nam pružili kod sestara na Kamenu je divota, doborodošlo, potreba, dar, važno! Fra Toni jako lijepo i jednostavno uvodi  sa životnim i svakodnevnim primjerima u svu problematiku jednog života. Meni osobno fali interakcije i kratko traje. Bilo bi lijepo da duhovna obnova zaživi i više puta godišnje pa ako treba i platiti, kuhati, oprati.  Važna je komunikacija u svim smjerovima!!! Bog Vas blagoslovio.

Tajana Petrić