Duhovna obnova Split 2023

Duhovna obnova za djevojke u organizaciji sestara održana je u Splitu od 20. do 22. siječnja 2023. godine. Na duhovnoj obnovi je sudjelovalo dvadeset i šest djevojaka iz različitih krajeva Hrvatske: Mlini, Split i okolica te Mali Lošinj. Program su vodile sestre.

Duhovnu obnovu smo u petak navečer započeli međusobnim susretom upoznavanja kroz dinamike edukativnih igara i druženjem, kako bi došli do onog najvažnijeg susreta, do susreta s Isusom. Subotu jutro smo započeli  u molitvenom i meditativnom ozračuju. Prepuštene Duhu Svetom kao vodiču, nakon što nam je  biblijski tekst iz Markovog evanđelja o Bogatom mladiću protumačila i razlomila s. Branka Plenča, razmatrali smo njegovo značenje za naš život. Nakon Lectio Divina nastavio se rad u skupinama u kojima smo razmišljali i razgovarali o unaprijed pripremljenim pitanjima. Po završetku grupnog rada slijedila je druga meditacija nad ikonom Presvetog Trojstva te kateheza o sakramentu krštenja.

Popodnevni program bio je posvećen pokorničkom bogoslužju i sakramentu svete ispovijedi koje je predslavio don Tomislav Bašić. Kroz to vrijeme djevojkama su sestre bile na raspolaganju  za razgovor, pitanja, pomoć. Očišćena i radosna srca smo pristupili Euharistijskom stolu, gdje nam je don Tomislav kroz poticajnu propovijed nastojao približiti Evanđelje dana, tj. što znači biti lud poradi Krista. Nakon večere, vrijeme smo proveli pred Presvetim. Kroz klanjanje i pjesmu, promišljanje i molitvu, bio je to susret sa živim Bogom koji nas neizmjerno ljubi i prihvaća.

Nedjeljno jutro smo započeli slavljem svete Mise, koju je predslavio don Tomislav. Ponovno nas je obogatio lomljenjem Riječi o Isusovoj logici izbora svojih prvih suradnika; bira ribare preko kojih želi da Radosna vijest dođe do svih. Potaknuo je djevojke da i same promišljaju što znači ostaviti sve i ići za Isusom, što znači obratiti se, predati se u Isusove ruke, odvratiti se od grijeha, upraviti pogled na Isusa, i imati povjerenje u Njega. Nakon svete Mise, nedjeljno jutro smo posvetili temi poziva na svetost gdje su djevojke kroz radionicu, video, govor i svjedočanstvo sestara imale priliku pobliže upoznati život i djelo svete Marije Krucifikse, prve Službenice Milosrđa.

Djevojke su se svojim domovima vratile zahvalne za mogućnost sudjelovanja, radosne i ispunjene, u iščekivanju ponovnog susreta.