Duhovna obnova za studentice

Duhovna obnova za studentice održana je 1. travnja 2023. godine u Oazi svete Marije Krucifikse na Kamenu. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 17 studentica zajedno sa s. Lucijom Baturinom. Studentice pohađaju različite fakultete i dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Voditeljica programa bila je s. Branka Plenča, a za glazbenu animaciju bile su zaslužne s. Anamarija i s. Zala.

Program je započeo s radionicom gdje smo imale priliku bolje se međusobno upoznati i spoznati koliki zapravo dar možemo biti jedna drugoj. Također smo imale priliku bolje upoznati sebe i osvijestiti si što je to Božje u nama. Naučile smo koliko smo različite a pritom sve predivno stvorene na sliku Božju. Na sljedećoj radionici s. Branka nam je protumačila da i slomljena svijeća može gorjeti, odnosno da i kad se osjećamo slomljeno možemo drugima donositi naše svjetlo i toplinu. Slomljenost i ranjivost ne moraju biti znakovi slabosti, već mogu biti blagoslov koji će nas dovesti bliže Bogu. Dio bogatog programa bilo je i razmatranje Božje riječi. Kroz Lectio Divina razmatrali smo tekstove psalma 139 i prispodobe o razmetnom sinu. Na razmišljanje nas je dodatno potaklo Rembrandtovo djelo ”Povratak razmetnoga sina” gdje smo mogli vizualizirati samu prispodobu. Naš dobri Otac nas zaista uvijek čeka raširenih ruku i neizmjerno nas ljubi. Jutarnji program završen je s pokorničkim bogoslužjem gdje smo također na primjeru braće iz prispodobe o razmetnom sinu razmišljale o vlastitim grijesima i slabostima.

U popodnevnim satima organizirano je klanjanje pred Presvetim. U tišini smo imale priliku povući se u dubine naših srca i predati Gospodinu sve naše misli, brige i zahvale. Kruna prekrasnog dana bila je sv. Misa koju je predvodio don Tomislav Bašić. Djevojke su prije sv. mise imale priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi i porazgovarati sa sestrama. Don Tomislav nam je u propovijedi naglasio važnost Velikog tjedna koji nas čeka i kako da ovo milosno vrijeme iskoristimo za rast u vjeri.

Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su pomogli da ova duhovna obnova bude dostojna priprema za našu najveću svetkovinu – Uskrs. Ova duhovna obnova bila je za nas jedno predivno, emotivno i obogaćujuće iskustvo. Uvijek ćemo se rado sjećati ovih zajedničkih trenutaka i nadamo se da ćemo što skorije imati priliku za novi susret.

Kako je bilo na duhovnoj obnovi ispričale su nam same studentice. Od srca im zahvaljujemo na napisanom tekstu i otvorenom sudjelovanju na duhovnoj obnovi. Radujemo se ponovnom susretu!