Duhovna obnova za djelatnike i suradnike DV “Dobri”

Već više uzastopnih godina organizira se korizmena duhovna obnova za djelatnike naših odgojnih ustanova pod duhovnim vodstvom fra Ante Vučkovića. Ovu godinu, ali u pred korizmenom duhu, od 17. do 19. veljače, imali smo radost ugostiti na Kamenu (Oaza svete Marije Krucifikse) više od pedeset djelatnika dječjeg vrtića Dobri iz Splita, Zagreba i Vrbovca te dječjeg vrtića Emaus Iz Trogira. Duhovna okrepa koju je pripremio i vodio fra Ante, podjela Riječi i meditacija psalama, Sveta Misa i klanjanje pred Presvetim, zajedništvo i pjesma temeljne su sastavnice ovog susreta. Kao priprema za korizmu fra Ante je uputio riječi koje mogu usmjeriti ne samo korizmeni hod već životni hod svakog kršćanina: gledati Boga Oca, uzdati se u Njegovu dobrotu, biti za druge i težiti za svetošću unatoč nesavršenostima koje u nama žive.
Iskustva sudionika duhovne obnove pročitajte u nastavku:

Bože hvala ti! 
I ovog puta kao i svih prethodnih godina provedenih tu gdje jesam i okružena jako različitim ljudima, ali Njemu dragim, sve više sazrijevam. Bog me vjerojatno nije zamislio kao velikog govornika, nego kao biće koje Njega slijedi svojim djelima. Dogodi se da nekad ne ispoštujem pisana pravila, ali vjerujem i znam da sam s Njim, jer mi daje ono najbolje – mir u meni. I zbog toga znam da je On sa mnom. 
HVALA VAM što ste mi omogućili sve ove godine da slušam Božju Riječ. I vođena njom da idem lakše kroz život. Naučila sam što znači praštati, razumjeti, ne osuđivati, pomagati i suosjećati. Ipak svjesna sam da mi je potrebno još jako puno duhovnih obnova da bih bila skroz slobodna i bezbrižna. Neka me Gospodin i nadalje k sebi vodi! 
  Božica Novak, DV Dobri - podružnica Vrbovec
"Ova duhovna obnova za mene je bila čisti blagoslov. Omogućila mi je da se izvučem iz ubrzanog tempa vremena u kojem živimo i povučem se u mir, tišinu i molitvu, kao zaklon od svih briga, tuga i vlastitih strahova... Nikad nisam bila bliže Isusu, nego sada, iako je uvijek bio i bit će važan dio mog života, te uz mene i u najljepšim i u najtežim trenucima mog života. Za vrijeme duhovne obnove, oglušila sam na buku života i stvarnosti koju si namećemo, te slušala samo što mi Bog govori, sve ono što želi da osluhnem srcem i dušom, a ne osjetilom sluha... U predivnom okruženju duša koje žude za Isusom, pronašla sam sebe nakon dugo vremena... U jednom trenutku, kao da je sve drugo nestalo, bili smo samo Isus i ja, te sam osjetila silinu Ljubavi koju mi daruje, bez obzira na sve moje greške i mane... Suze su dolazile, a kroz milost suza, dolazili su mir i Božja milost... Svi nemiri, misli koje opterećuju, tjeskoba polagano su blijedili - imala sam osjećaj da ih Netko jednostavno podiže sa mojih leđa, i lakoća koja me od tada prati, i u osobnom životu, i u radu sa djecom i kolegama, omogućila mi je da i ljude i svijet gledam drugim očima... Ne postoje ljudske riječi kojima bih mogla sažeti sve što se u mojoj duši događalo i što se još uvijek nastavlja događati... Ali riječi nisu ni bitne, bitan je jezik ljubavi, onaj što zbori iz duše, u tišini, gdje Mu se uvijek nanovo vraćam, te uz Njega osjećam mir, utjehu, ljubav i zaštitu s kojima se ništa ljudsko i materijalno ne može mjeriti..."
  Marijana, DV Emaus - Trogir
"Meni je ovaj puta duhovna obnova bila potrebna i drago mi je da sam bila prisutna jer je snažno djelovala na moje razmišljanje i povezivanje s Bogom. Od same ispovijedi, pjesama, molitve i polaganja ruku, govora fra Ante Vučkovića do rada u grupama s kolegicama i individualno čitanje psalama. Veliko HVALA svima koji su doprinijeli potpunom predanju Svevišnjeg!"
  Petra Barberić, DV Dobri - podružnica Vrbovec
"17.18. i 19. veljače prisustvovala sam duhovnoj obnovi za djelatnike DV Dobri na Kamenu, u Splitu. Svaki put kad se duhovna obnova bliži posvijestim sebi da sam sretna što radim tu gdje sam! Svjesna sam da, jednom godišnje, imam priliku zastati, lišena svakodnevne brige oko kuhanja, spremanja, pa čak i gledanja na sat. U tako idealnom okruženju uz vodstvo predobrog i dragog fra Ante Vučkovića nije teško proniknuti još više u svoje dubine. Ove godine smo kroz psalme imali priliku moliti jedni za druge. To je za mene poticaj da malo više prakticiram takvu molitvu u svakodnevnom životu. Klanjanje i molitva polaganjem ruku bilo je nešto osobito dirljivo za svakoga od nas. Kući odlazim punog srca i mirne duše uz želju da se sve ono lijepo što sam doživjela zrcali iz mene na sve ljude koje budem susretala!"
  Marina Badrov, DV Dobri - podružnica Vrbovec
"Hvala fra Anti Vučković na duhovnoj obnovi koja nas je ponovno podsjetila koliko je sve ono što nam se daje besplatno najdragocjenije, te koliko je Bog čudesan. U Bogu je sve moguće!
Posebno sam oduševljena koliko je pozitivno ovaj susret utjecao na mnoge od nas, posebno kod klanjanja i polaganja ruku. Suze onih koji vjeruju, koji su na tom putu... No još više su me taknule suze onih koji još uvijek sumnjaju. 
Bože pokazao si koliko si velik i čudesan i koliko nas životna kolotečina odvede na razna mjesta, a ovo je bila prilika da se ponovno vratimo tebi svemogući naš Bože! Hvala fra Ante još jednom!"
  Mirela Vrščak, DV Dobri - podružnica Vrbovec
"Ovogodišnja duhovna obnova u potpunosti je bila korisna i plodonosna. Od hrane, smještaja do ugodnog ozračja, svega je bilo. Baš sam se duhovno obnovila i neke "borbe" sa samom sobom posložila, a neke stvari predala Bogu. Djevojke prekrasno pjevaju! Svojim glasovima i osmijesima bile su Kristovo svjetlo koje su uspjele prenijeti na nas. Fra Ante jednostavnošću tumačenja Svetog pisma dopre do moje duše i prenese potrebnu Riječ Božju nama laicima. Hvala!"
  Katarina Tomić, DV Dobri - podružnica Vrbovec

Detaljnije o sadržaju i tijeku samog susreta, možete pročitati u nastavku:

Duhovna obnova, koju već tradicionalno vodi fra Ante Vučković, započela je u petak navečer euharistijskim slavljem u kapeli Oaze. Fra Ante je, kroz nagovor nakon evanđelja, potaknuo sve na promišljanje o tome što znači prihvatiti svoj križ i nositi ga kako bismo slijedili Isusa. Subota ujutro započela je zajedničkom molitvom Časoslova – molitve crkve. Dan smo nastavili predavanjem na temu Psalama. Fra Ante je naglasio kako mislimo da poznajemo Psalme, čujemo ih na svakoj misi i da nam zbog toga često promakne bit, ljepota i bogatstvo onoga što se u njima krije. Potaknuo nas je na češću molitvu uz Psalam koji nam nešto govori ili nam najviše odgovara. Također je naglasio kako nam Psalmi služe kako bismo upoznali sebe i svoj odnos prema Bogu, bližnjim i samima sebi. Nakon što je detaljnije pojasnio Psalam 1, njegovo bogatstvo i poruku za nas i naš život, fra Ante nas je potaknuo da u skupinama izaberemo Psalam koji je nama važan te pokušamo ući u njegovu dubinu. Rad po skupinama je omogućio, ne samo upoznavanje i dublje razumijevanje odabranog Psalma, već i da se međusobno povežemo dijeleći i povezujući riječi Psalma s našim životima. Na ovaj način smo vidjeli jedni druge drugačijim očima. Nakon rada po skupinama podijelili smo zaključke s drugima i tako obogatili jedni druge nekim novim recima Psalama i našim iskustvima.
Na odmoru koji je uslijedio, fra Ante nas je potaknuo da, uz pomoć Psalama, jedni drugima napišemo anonimne poruke. Uz pomoć redaka Psalama jedni druge smo ohrabrivali i pokazali kako vidimo kolegice s kojima dijelimo svakodnevicu na poslu. Uslijedilo je euharistijsko slavlje i klanjanje koje su prekrasnim pjevanjem i sviranjem animirale novakinje i juniorke Službenica milosrđa.
I nedjelju smo započeli molitvom časoslova i euharistijskim slavljem nakon kojeg je uslijedilo predavanje na kojem je fra Ante govorio o Psalmu 22. Govoreći o vremenu pred nama u kojem se, korizmenom hodom, pripremamo za Uskrs, fra Ante je naglasio kako se u Psalmu 22 ostvaruje, u nekim dijelovima i doslovno, sve ono što je Isus proživio kroz svoju muku, smrt i uskrsnuće. Iako Psalam započinje teškim i turobnim riječima, završava proslavom Boga i njegove svemoći.
Ovaj prekrasni vikend uživali smo na suncu koje je grijalo naša tijela, ali bili smo i obasjani Suncem koje je ispunjalo i hranio naše duše i koje nas prati na svakom koraku našeg života. Za kraj dijelimo posljednje retke Psalma 22 koji su nam poticaj kako ovu duhovnu obnovu živjeti u svakodnevici:  I moja će duša za njega živjeti, njemu će služiti potomstvo moje. O Gospodu će se pripovijedat’ sljedećem koljenu, o njegovoj pravdi naviještati narodu budućem: »Ovo učini Jahve!« Ps 22, 30-32