Mladi iz Vođinaca na duhovnoj obnovi

U ovčinjaku Dobrog Pastira

Mladi iz župe Kraljice svete Krunice u Vođincima sudjelovali su na duhovnoj obnovi zajedno sa našom sestrom Idom Malnar. Više o njihovom putu kako duhovnom tako i  cestovnom te trajektom, pišu oni sami.

Nas 12 mladih okupljeni ispred svoje župne crkve Kraljice svete Krunice u Vođincima (Slavonija), u petak 19. veljače uputili smo se na Mali Lošinj na duhovnu obnovu. Zajedno sa našom časnom sestrom Idom Malnar predali smo Gospodinu naše putovanje i pomolili se za sretan dolazak. Autobusom smo putovali do otoka Krka, a nakon toga smo dolaskom trajekta na Merag nastavili svoje putovanje s domaćinima Lošinja koji su nas odveli u pastoralni centar Betanija u Ćunskom. Nakon večere smo se još malo podružili u dvorani pastoralnog centra i umorni od puta otišli na spavanje.
U subotu 20.02. dan smo zpaočeli jutarnjom molitvom Božanskog časoslova u kapelici pastoralnog centra. Poslije doručka smo imali duhovne radionice koje nam je pripremila i vodila sestra Branka Plenča. Za vrijeme radionica iščitavali smo i družili se s evanđeljem o Dobrom Pastiru. Razmatrali ih, razgovarali o njima, iznosili svoja vlastita mišljenja i donosili zaključke. Svatko je imao i priliku povući se u tišinu, na neko mjesto gdje će biti sam i osluškivati Riječ Gospodnju. Kao zahvalu na novim spoznajama u maloj procesiji smo Isusu zapalili svijeće na Oltaru i pjesmom mu podali hvalu. U poslijepodnevne sate proveli smo u Malom Lošinju gdje smo obišli župnu crkvu, posjetili samostan sestara Službenica Milosrđa i razgledali grad. Nakon obilaska dva sata smo proveli na Čikatu u zavjetnoj kapelivi Navještenja Blažene Djevice Marije. Na osami, u tišini i uz šum valova, pripremali smo se za pomirenje i susret s Gospodinom u Svetoj Ispovijedi. Pokorničko bogoslužje predvodio je vlč. Luka Paljević, a u ispovjedanju mu je pomogao i vlč. Ranko Papić. Izmireni s Gospodinom zaputili smo se u Veli Lošinj gdje smo u kapelici sv. Josipa slavili svetu Misu i prikazali ju na naše nakane i za sve koji su se preporučili u naše molitve. Navečer smo imali Euharistijsko klanjanje pred Isusom koje je vodio vlč. Ranko Papić uz pratnju našeg zbora mladih “Glas srca”. Na klanjanju nam se pridružilo i desetak mladih iz Malog i Velog Lošinja. S njima, svećenicima i časnama nastavili smo druženje uz «slavonsku večeru» pripremljenu na naš način.
Nedjelju smo započeli slavljenjem Euharistije koju je predvodio ravnatelj pastoralnog centra mons. Anton Toljanić. Duhovnu obnovu smo završili susretom sa našom časnom Idom i zajedničkim podjeljivanjem iskustava provedenih dana s Dobrim Pastirom. Ona je jednostavnom rečenicom prožetom nadom zaključila našu duhovnu obnovu: «Idite, sjajite i donosite Isusa svojim sjajem u živote onih s kojima živite.” Po polasku doma, zadržali smo se u obilasku grada Krka. U ovoj godini milosrđa našu duhovnu obnovu željeli smo završiti prolaskom kroz Sveta Vrata milosrđa. Izmolivši potrebne molitve s nakanom u srcima prošli smo kroz Vrata Milosrđa u Krčkoj katedrali. Duhovno obnovljeni, odmoreni u Kristu i sa sjajem u očima uputili smo se svojim domovima, svojoj Slavoniji sa velikom zahvalnošću u srcu prema dragom Bogu i svima koje smo susreli i omogućili nam prediva iskustva.

Silvio Sušac

Svjedočanstva mladih

Marija Cvitanović:
More, otoke, ptice, kišu, snijeg, maglu, sunce i dobre ljude stvorio je Bog koji nam je kroz ovo kratko i predivno iskustvo kroz njih progovorio o onome što jesmo, što nam u izobilju stavlja na trpezu, što trebamo zaslužiti svojim hodom na ovome svijetu… Dobar Pastir čuvao nas je, nadahnuo i pročistio te nam je, kao vođa, otvorio vrata svoga srca iz kojega izlazi nepresušni izvor milosrđa… Hvala ti Gospodine na ovom predivnom iskustvu, na našim prijateljstvima i duhovnim vođama koji su nas usmjerili, usrećili i dali nam slike koje ćemo pamtiti cijeli život.

Ana Božić:
Bili smo brojem mala grupa, ali duhovno vrlo jaka. Na čelu s našom časnom pastricom uputili smo se na duhovnu obnovu. Dobri Pastir nas je okupio i duhovno nas obogatio. Bilo je tu smijeha, slikanja, vjetra, umora, dobrih svećenika i časnih, dobre ispovjedi, svjedočanstava, preporuka za duhovno štivo. Svakako jedno divno duhovno ikustvo koja je ostavilo trag na meni.

Iva Božić:
Prije dolaska na duhovnu obnovu bila sam izgubljena ovčica. Isus mi je kroz razmatranje Svetoga pisma, ispovijed, sv. Misu i klanjanje pokazao kako ne misli odustati od mene. Hvala ti Gospodine na predivnom vikendu s Tobom, časnim sestrama, svećenicima, ekipi iz busa u kojima se osjetio Božji Duh. Hvala ti Dobri Pastiru.