Film “Sunčica” u Dubrovniku

Učenice UD Paola Di Rosa išle su pogledati dokumentarni film “Sunčica” o iskazima zatočenih žena, nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja. Film je prikazan u Dubrovniku u dvorani Ivana Pavla ll. 9. lipnja 2015. Predsjednica udruge ‘Žene u Domovinskom ratu’, Marija Slišković, ukazala je na važnost filma u cilju poticanja javnosti, ukazivanja na dimenziju počinjenja zločina i razbijanja šutnje. “Društvo je bilo pasivno kroz razne institucije i tako su žrtve obeshrabrene, ali ja još jednom upozoravam da svaka šutnja ide na korist zločinaca”, istaknula je Marija Slišković.

Gledajući film Sunčica svi osjetimo neki “klik” u nama, ono nešto što nam probudi svijest i što nam da doznanja da su ovi naši problemi i naše svakodnevne “mušice” neusporedive s ovim opisanim u filmu. Podsjeti nas, zapravo, da se to događalo ne samo prije više od dva desetljeća u našoj domovini, nego da se to i dan danas događa, između neka četiri zida, gdje to možda neće nikad ni izaći. Divim se ovim hrabrim ženama, kojima se svaki dan u glavi okreću iste slike i odzvanjaju im isti krikovi. Potpuno ih podržavam, s nadom da će ovaj film biti prikazivan još mnogo puta i da će buditi svijest mnogima, kao što je nama probudio danas.

Petra Grgić

“Ali mene nisu silovali neki četnici iz Srbije, nego susjedi, Vukovarci. ” To je rečenica koja mi je ušla u uho na početku filma i ostala u srcu. Svjedočanstva koja sam čula, stvorila su mi u glavi neizbrisive slike o Vukovaru. Nisam mogla zamisliti da je bilo toliko strašno. Film mi je u potpunosti dočarao muke i patnje, kroz koje su vukovarske žene, majke, kćeri, sestre prolazile.

Mihaela Crepulja

Film “Sunčica” će mi ostati u sjećanju jer sam tek sinoć shvatila koliku su patnju i bol žene u Vukovaru, ali i u drugim djelovima Hrvatske proživjele. Žene su prolazile pakao svaki dan i neke ga još i danas prolaze, jer su im članovi obitelji ubijeni, a uskraćena su im i neka osnovna prava. Divim se svakoj ženi i muškarcu koji su skupili hrabrosti i napravili veliki korak s tim što su sudjelovali u filmu i svjedočili o nesreći koja ih je zadesila. Suze su mi potekle kad su ti ljudi izašli na tribinu pred nas, na kraju filma. Niti ijedan pjevač, glumac ili političar ne zaslužuje više pažnje od njih. Želim da sve žrtve silovanja zadobiju pomoć i status koji traže, te bi im poručila da samo nastave istim putem kojim su krenili, snimajući ovaj film.

Anđela Tošić

Nakon pogledanog filma “Sunčica”, shvatila sam kroz što su sve prolazili nevini Vukovarci, kakav su im nemir i bol nanijeli Srbi, koji su sudjelovali u uništavanju Vukovara. Od ubijanja djece, slanja muškaraca u logore smrti do silovanja žena. Jako sa zahvalna tim ženama koje su nakon pogaženog ponosa, imale hrabrosti izaši pred kamere i iznijeti nam što su sve proživjele.

Ana Martinović