Hodočašće Dubrovnik – Međugorje – Split [VIDEO]

Kao mladi župe rođenja BDM iz Malog Lošinja imali smo putovati u Dubrovnik, Međugorje i Split od 22. veljače do 27. veljače 2022.

Dana 22. veljače 2022. krenuli smo na hodočašće sa časnom Ružicom Dodig i časnom Katarinom Mikić, te kapelanom vlč. Andrijom Živkovićem. Krenuli smo u ranim jutarnjim satima gdje smo svi još bili pospani, ali dolaskom na naše prvo odredište – Zadar brzo smo postali razbuđeni i veseli. U Zadru smo prvo imali zajedničku svetu misu, a nakon toga slobodan obilazak grada. Zatim je uslijedila vožnja prema Dubrovniku gdje su nas ugostile časne sestre Službenice Milosrđa iz učeničkog doma Paola di Rosa. Tamo smo proveli dva prekrasna, sunčana dana uz zajedničke mise, razgledavanje zidina, dugačke šetnje te zajedničko druženje.

Jutro odlaska iz Dubrovnika bilo je užurbano. Brzo smo spremili kofere, pozdravili časne i uputili se prema našem glavom odredištu – Međugorju. Smjestili smo  se u odmorištu  Mir te se odmah zaputili prema crkvi gdje smo prije mise imali i svetu ispovijed. Nakon mise smo se zaputili na Podbrdo mjesto  ukazanja Blažene Djevice Marije gdje smo zajedno pjevali i molili. Sljedeće jutro smo išli na brdo Križevac, gdje smo molili križni put s nakanom mira u svijetu, te za sve one nakane koje smo donijeli u našim srcima. U popodnevnim satima fra Renato Galić nas je obogatio razmišljanjem o traženju Boga u našem životu. U večernjim satima otišli smo do obližnjeg mjesta Ljubuški gdje smo sudjelovali na svetoj misi i na susretu Frame, susret je bio zamišljen u obliku debate. Bilo je lijepo upoznati nove ljude, vidjeti kao drugi mladi traže Boga te kroz zajedničko promišljanje i druženje stvoriti neka nova prijateljstva.  Nakon dva dana u Međugorju uslijedilo je jutro polaska prema Splitu. Putem smo stali u Majčino selo gdje smo poslušali svjedočanstvo bivših ovisnika koji su tamo na liječenju i životne priče djece bez roditelja. Dolaskom u Split dočekale su nas časne sestre Službenice Milosrđa u vrtiću Dobri gdje smo zajedno s njima proveli popodne. Za kraj putovanja kako ga nikad ne bi zaboravili zapuhala je jaka bura radi koje su se sve ceste zatvorile te smo radi toga morali ostati još jednu neplaniranu noć na Kamenu u Splitu. Tamo nam je kao i svugdje do sad bilo prekrasno. Naše zadnje jutro započeli smo zajedničkom misom koju je predvodio fra Ante Vučković nakon koje smo krenuli prema Malom Lošinju. Putem smo se zabavljali, pjevali, molili te pričali o završenom putovanju i iščekivanju nekog novog.

                                        Karla Saganić