Jubilej redovničkih zavjetovanja

Jubilej redovničkih zavjetovanja proslavio se liturgijskim slavljem kojeg je predvodio generalni vikar dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić u kapeli Službenica Milosrđa na Pilama u Dubrovniku, u subotu 21. kolovoza 2021. godine. Sestre Danica Zorić, Draga Majić, Lucija Baturina, Ljubica Leventić  i s. Mila Majić zahvalile su na 50. godina redovničkih zavjeta, a sestra Julka Horvat će zbog zdravstvenog stanja obilježiti svoj zlatni jubilej u krugu svoje zajednice. Svoju 25. obljetnicu proslavile su sestre Antonela Medić i Ružica Dodig. 

Generalni vikar je pozdravio sestre i okupljene vjernke, dotičući narav veličine slavlja, koja se ipak očituje u skromnosti samostanskog kruga. 

Na početku misnog slavlja slavljenicama se obratila i provincijalna poglavarica, s. Mariangela Galić, koja je između ostalog naglasila: 

Bilo bi zanimljivo, a vjerujem, još više korisno svima nama kada bi svaka od vas danas mogla ispričati svoju životnu priču, svoje životne dobitke i gubitke; prisjetiti se svega od djetinjstva do trenutka kada je osjetila poziv, obnoviti sjećanje na to kako vas je Gospodin usmjeravao i vodio vaše korake, kako vas je svaku odgajao, hrabrio, obdarivao vjernošću i milosrđem; ono što vam je pomagalo ići naprijed i sačuvati vjernost Gospodinu.

Dragocjeno je, također, prisjetiti se velikog mnoštva onih koji su na razne načine obojali vaš život kako bi postao milosni dar za mnoge.

Zahvalnost koju danas dozivamo u srce proizišla je upravo iz osvrta na prijeđeni životni hod, što je u konačnici i smisao Jubileja: zastati i obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja; Bogu zahvaliti za prijeđeni put i ponovno obnoviti svoje predanje po zavjetima u zajednici. 

Vodeći se Isusovim riječima iz Matejeva evanđelja: Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko (Matej 18,3), don Hrvoje je istaknuo kako često doživljavamo veličinu djeteta u njegovoj nevinosti. No, evanđelje nas želi odvesti korak dalje. Dijete nema ništa svoje, sve mu je darovano, stoga je potpuno ovisno o odrasloj osobi. Djetinje povjerenje nije vrlina, ono je životna stvarnost. Tako i naš odnos s Bogom se zasniva  na djetinjoj ovisnosti o Bogu Ocu, od kojeg nam sve dolazi. Dok se apostoli pitaju tko je naveći među njima, Isus im kao uzor stavlja dijete. Djeca su u Isusovo vrijeme bila na najnižem stupnju društvene ljestvice, stoga se djecu nije ništa pitalo, niti uvažavalo. Budući da se natječemo s drugima zabrinuti smo tko je najbolji, najpametniji, najveći. Društveni nam položaj puno znači. Isus šokira učenike izjavom da bez poniznosti i jednostavnosti malena djeteta ne možemo napredovati u životu. U svojoj propovijedi don Hrvoje je pozvao sestre da ostanu vjerne onome što slave danas, a to je ljepota života u redovničkoj zajednici, ljepota življenja redovničkih zavjeta.  Kako bismo susreli Boga, najbolje što imamo je naše djetinje srce – spontano otvoreno prema Bogu Ocu i  vjerovati da će se Bog pobrinuti za nas u svemu.

Na kraju slavlja don Hrvoje Katušić je uputo čestitku sestrama u osobno ime, kao i u ime cijele Dubrovačke biskupije u kojoj sestre godinama služe. 

Ovu svečanost okupila je sestre iz raznih zajednica koje su se zajedničkom molitvom, pjesmom i zahvalnošću ujedinile u radosti slavlja, te nakon euharistijskog, nastavile  sestrinsko zajedništva za stolom.

Provincijalka je, na kraju, u ime svih sestara zahvalila slavljenicama za dugi period služenja Bogu u Crkvi i Družbi,  te prenijela čestitke generalne poglavarice Gabrielle Tettamanzi, kao i čestitke ostalih sestara, koje su se pridružile slavlju. 

Dok vam od srca čestitamo, molimo Boga, dobrog Oca, da vam po primjeru svete Majke Utemeljiteljice udjeli ustrajnost u karizmi milosrdne ljubavi da vam u nastavku putovanja prema najvažnijem Susretu nikada ne bi ponestalo dara i žara vjernosti, čestitala je Provincijalka u ime cijele Družbe.