Juniorski susret na Susku

Održan je juniorski susret sestara Službenica Milosrđa na otoku Susku između 10. i 17. srpnja 2023. godine pod temom Duhovni boj sa osam glavnih strasti po svetom Ivanu Kasijanu

Odgojiteljica juniorki, s. Mara Božić,  kratkim nas je nagovorima iz dana u dan upućivala u misao i mudrost kršćanske tradicije, nakon čega smo, u zajedništvu i sestrinskoj blizini razmatrale o pokretima duše, važnosti rada na sebi te o Gospodinovom djelovanju i milosti. Dijeleći iskustva i misli, spoznavale smo da se oholima protivi Bog sam:“ jer ostale su strasti uperene ili samo protiv onih koji griješe, ili protiv njihovih suučesnika, dok je oholost usmjerena upravo protiv Boga“ kako kaže Kasijan te da je: “Poniznost gledati na sebe onakvi kakvi jesmo“ ponavljajući zajedno s apostolom Pavlom:“ Ne ja nego milost Božja samnom“.

Radosne trenutke susreta provodile smo u zajedničkoj molitvi i druženju. Povjeravajući se na poseban način zagovoru Blažene Djevice Marije, u petak, 14. srpnja, obgrljene mirom jutra, uputile smo se na hodočašće do Gospine kapele na istočnoj strani otoka predajući joj sve osobne potrebe, ali i sve potrebe družbe te otočana ovog dragog mjesta. Kroz klanjanje, razmatranje muke i meditaciju o Križu te lectio divina – osluškivanje Božjeg glasa u Pismu  nastojale smo upiti i učiti nasljedovati Osobu Isusa Krista. Produbljujući temu susreta, ulazile smo u otajstvo istinske ljubavi kojoj nas uči Raspeti, klanjajući se Križu kao  što je to činila i naša sveta Majka, Marija Krucifiksa.

Susret smo završile u nedjelju evaluacijom zajedničkog hoda u posljednjih godinu dana te sastavljanjem daljnjih ciljeva i ideja za budućnost kako bismo iz dana u dan bile sve vjernije nasljedovateljica karizme i duha naše svete utemeljiteljice.

U ponedjeljak ujutro, zahvalne za primljene milosti u posljednjih tjedan dana, uputile smo se natrag svojim zajednicama i polju rada koje nam je pripravio Gospodin.