Karizma i njezin izvor – trodnevni susret formacije

Trodnevni susret trajne formacije sestara na razini Provincije, započeo je dana 19. veljače 2021. godine, u duhovnom centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“ na Kamenu. Tema susreta je bila Karizma i njezin izvor.

Susret je započeo euharistijskim klanjanjem, na izvoru karizme Milosrdne Ljubavi. Uvodnim predavanjem provincijalna poglavarica s. Mariangela Galić je uvela u sadržaj teme susreta prikazavši važnost karizme kao identiteta redovničke zajednice, redovnički život kao kratizmatični čin, karizmu Službenica Milosrđa, krizu karizme i izlazak iz nje te obnovu karizme povratkom na izvore.

Euharistijskim klanjanjem započeo je drugi dan susreta iza kojega je slijedilo predavanje fra Anđelka Domazeta na temu Uloga karizme u obnovi redovničke zajednice kroz koju je prikazao značenje karizme kroz svetopisamske tekstove te Crkvene dokumente, razloge krize redovničke karizme te ulogu poglavara kao čuvara karizme. Prvi dio radnog dana je završio euharistijskim slavljem. U popodnevnim satim nastavilo se s radom u grupama gdje se zajedničkim radom i  promišljanjem produbljivao sadržaj predavanja.  Istaknuta je važnost poznavanja duha i života Sv. Marije Krucifikse radi izgradnje vlastitog identiteta – identiteta Službenice Milosrđa, kontemplacija Euharistijskog i Raspetog Isusa kao izvora darovanja i življenja za druge. U življenju Karizme, često su neizbježne krize kojima je nužno prepoznati uzroke i poduzeti mjere za oporavak. Prolazak kroz krizu je put čišćenja i povratka na izvore koji vode do obnove Karizme.

Zadnji dan susreta započeo je euharistijskim slavljem nakon čega je slijedilo zajedničko promišljanje o konkretnim koracima koji će doprinijeti  vjernom i dubokom življenju Karizme Milosrdne Ljubavi u nama danas.

S vjerom u prisutnost Sv. Marije Krucifikse, pratiteljice i nadahniteljice na putu Milosrdne Ljubavi, obogaćene zajedništvom i ispunjene željom življenja Karizme, sestre se vratile svojim zajednicama.