Lošinj poznaje sestru Lukreciju

Desetu obljetnicu smrti sestre Lukrecije Mamić Mali Lošinj je obilježio na poseban način.

Kroz cijeli jedanaesti mjesec djeca su se pripremala kroz razne aktivnosti.

Izrada adventskih vijenaca i božičnih čestitki, gdje su vrijedne ruke naše djece i naših mladih radili s velikim žarom, jer su znali da sve ono što dobijemo od prodaje istih ide njihovim malim prijateljima u Africi.
Kroz župnu katehezu i školski vjeronauk djeca su se upoznala sa životom sestre Lukrecije, stariji razredi osnovne škole su od dobivenih materijala  izrađivali kvizove.

Pored prigodnnog programa, kateheza i kreativnih radionica, vrhunac župne priprave bilo je euharistijsko slavlje  27. studenog u župnoj crkvi u Malom Losinju.

Misno slavlje je predvodio vlč. Filip Šabalja uz koncelebraciju vlč. Roberta Zubovića i vlč. Andrije Živkovića. Ulazna pjesma Ti goreć žarom ljubavi zbor pod vodstvom gospođe Brune Vlakančić uvela nas je u duh karizme sestara Anćela, koju je živjela sestra Lukrecija Mamić nasljedujući prvu Službenicu Milosrđa, svetu Mariju Krucifiksu.
U svojoj propovijedi vlč. Filip Šabalja podsjetio je na činjenicu kako je s. Lukrecija živjela i djelovala u Nerezinama.  Mnogi je se sjećaju kao medicinske sestre i vjeroučiteljice, preko koje su bliže upoznali Isusa.  Upravo u Nerezinama sestra Lukrecije je osjetil čežnju da učini još jedan korak više. Željela je otići u misije, biti Kristovo svjetlo ljudima na drugim kontinentima, dati im do znanja da ih Krist voli. Htjela je ići tamo gdje još nije došla Božja ljubav, gdje vlada kaos. Živjela je skrovito i to je vrijedno divljenja, rado je predala sve što je imala jer je dala svoje srce. Sestra Lukrecija nam može biti uzor u prepoznavanju potreba drugih i praštanju. Protiv zla se ne možemo boriti nasiljem, jer je zlo poput bolesti koja se širi među nama i ako se naša duša zarazi tim virusom umrijet ćemo za vječnost, stoga je oprost iznimno važan. Na nasilje i zlo možemo odgovoriti samo ljubavlju Božjom, kako bi ljudima koji su nas povrijedili mogli oprostiti.
U molitii vjernika i prinosu darova sudjelovala su djeca, moleći posebno za misionare. Kroz prinos darova, prinoseći kruh, vino, vodu, kikiriki, zemlju, kavu, palmu i svijeću, djeca su molila i prinoslia na oltar narode Ekvadora i Afrike, mučeništvo s Lukrecije i živote mnogih misionara.
Kako bi bili što bliže Ekvadoru i misijama, djeca su naučila pjesmu španjoskom na Mi pensamiento eres tú Señor i otpjevali na kraju svete mise.
Dragom Gospodinu smo zahvalni na proteklim danima gledajući jedan život koji se darovao za Gospodina potaknulo je naše srce da se još više  otvori za malene i potrebne.