Nebom povezani – Vizualni identitet Uskrs festa 2014.

Iako mi nije prvi put vizualno zamišljati događaj Uskrs Festa, moja ideja postala je stvarnost za  Uskrs fest 2014.

Uskrs fest – festival duhovne glazbe

Upravo se 2014. godine navršilo 35 godina od održavanja prvog Uskrs festa. Prvi Uskrs fest održan je 22. travnja 1979. godine u Dječačkom sjemeništu na Šalati pod nazivom Festival duhovne glazbe i poezije. Od te prve godine, izuzimajući one ratne, brojni mladi iz raznih krajeva Crkve u Hrvata svoju su vjeru izražavali pjesmama koje su nastajale kao plod vjere u Kristovo uskrsnuće. Godine 1982. mijenja se naziv festivala u Uskrs fest te se seli u novi prostor – crkvu sv. Križa u Sigetu gdje se održao sljedećih nekoliko godina.

Od 2002. godine organizaciji se uz Povjerenstvo za mlade zagrebačke nadbiskupije priključuje i Hrvatski katolički radio. Festival se premješta u reprezentativni prostor Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Uskrs fest, kao smotra glazbeno-duhovnog stvaralaštva mladih, bio je poprište raznolikih glazbenih stilova – od šansone i zabavne glazbe do različitih smjerova rocka zatim latino, disco, funky, techno.

Svaki festival živi onoliko koliko i njegove pjesme, a iza Uskrs festa je ostalo puno dobrih pjesama koje se vrlo često mogu čuti ne samo na valovima Katoličkog radija, Radio Marije i Mir Međugorje, nego i u programima drugih radio postaja. Sav trud svih uključenih u realizaciju Uskrs festa, od autora, izvođača, organizatora, tehničkog osoblja, dobiva nov smisao u uživanju u glazbi i tekstu i nadahnuću koje dobivamo slušavanjem svakog Cd-a i nakon festivalske večeri.

Nebom povezani – priča o Uskrs festu 2014.

uskrs festKada netko počne stvarati vizualnu priču nekog događaja, prvo krene od boja kojima će ispričati tu priču. Obzirom da sam ljubitelj minimalnog “flat design-a” u kojem je “više uvijek manje”, odmah sam počela razmišljati u dvije boje.

Pored tople žute boje, koja već po samoj prirodi daje ton ovom događaju, dodala sam i nautralnu, toplu sivu nijansu, koja pridodaje svečanosti Uskrs Festa. Kako je riječ o  obljetnici, svečani broj 35 je trebao biti u središtu pozornosti. Duhovne niti glazbe povezuju nebo i zemlju već 35 godina, a  njima u goste “doputovali” i  oblaci… I to je to. Idejno, priča je gotova.

Tehnički gledano, riječ je o pripravi za tisak nosača zvuka, njegove brošure, programske knjižice, akreditacije, zahvala, prigodne pjesmarice i animacije na led ekranima za vrijeme festivala u dvorani Vatroslav Lisinski. Izradila sam i dodatni pack za dobrodošlicu, no njegova realizacija je preskupa za potrebe jednog ovakvog festivala. U galeriji sam ipak ostavila “3D render” jednog takvog pakiranja.

Na kraju zahvalila bih se cijelom Organizacijskom odboru Uskrs Festa, koji je imao povjeranja u ostvarenje moje ideje, osobito vlč. Saši Ilijiću, izvršnom direktoru Festivala i Slavku Nediću, umjetničkom direktoru Festivala.

s. Ružica Dodig

Foto: Uskrs  Fest

Materijali za tisak

[gview file=”http://sm-provincijalat.hr/wp-content/uploads/2015/02/Uskrs-Fest-2014-tisak.pdf” height=”500px” save=”1″ cache=”0″]

Animacije