Polaganje prvih i doživotnih zavjeta

„Naša ljubav neka bude izgrađivati, ljubiti i moliti.“ – sv. Marija Krucifiksa Di Rosa

U subotu, 02. rujna 2023. godine u samostanskoj crkvi Bezgrešne Djevice Marije u Splitu, naše su dvije sestre, s. Katarina i s. Željka, svečano položile svoje redovničke zavjete. U ruke novoizabrane generalne poglavarice m. Marie Olive Buffano, s. Katarina Mikić od Ljubljenoga Sina položila je svoje doživotne zavjete, dok je s. Željka Đapić od Srca Isusova položila svoje prve redovničke zavjete. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji sa brojnim svećenicima čija je prisutnost uveličala ovo slavlje.

Na samom početku misnog slavlja, provincijalna poglavarica m. Mariangela Galić uputila je nekoliko riječi. Zahvalivši Bogu, obiteljima novozavjetovanih sestara i svima koji su u njihovim životima doprinijeli da dar života i poziva raste, osvrnula se na izgovoreni „da“ sestara. Željkino polaganje prvih zavjeta dokaz je da put Crkve, unatoč svemu ne staje jer je to “put koji vodi Božja milost”. “Da zauvijek” koji je s. Katarina izrekla šalje poruku nade suvremenom svijetu u kojem je sve neizvjesno, privremeno i trenutno.

Nadbiskup Želimir u propovijedi naglasio je da je posvećeni život “povlašteni prostor ljubavi prema Bogu i bližnjima”. To je život s Bogom i za Boga iz kojeg proizlazi služenje svakom čovjeku. Sestre je pozvao da se ugledaju na uzor njihove utemeljiteljice, svete Marije Krucifikse Di Rosa kojoj je križ bio neiscrpno vrelo ljubavi i radi kojeg je utjelovila najveću od svih zapovijedi – zapovijed ljubavi.
“Bog poziva i mijenja tijek života onoga koga zove” rekao je nadbiskup ohrabrujući sestre za poteškoće s kojima se mogu susresti. Ostati vjeran u borbama, neuspjesima i teškoćama ono je što gradi nešto veliko i vječno. “Temelj redovničkog života bazira se na vjeri, molitvi i trpljenju. Samo u tom tropletu može se graditi sigurna budućnost” – zaključio je.

Nakon euharistijskog slavlja, proslava je nastavljena u Oazi sv. Marije Krucifikse na Kamenu u obiteljskom okruženju i radosnom zajedništvu.

Našim sestrama želimo da izgrađuju budućnost upravo na ovom sigurnom temelju te da hrabro i odvažno nastavljaju put svetosti.