Pozdrav iz Burundija

Drage sestre  i prijatelji misija,

pružila mi se prilika javiti i progovoriti o životu i radu naše pokojne misionarke s.Lukrecije Mamić, povodom treće godišnjice njezine mučeničke smrti. Susrećući osobe s kojima je sestra Lukrecija živila i ostavila u njima duboki trag, odlučila sam potražiti njihova svjedočanstva. Donosim kratko svjedočanstva jednog domaćeg svećenika, velečasniog Deograsijasa iz župe Kiremba, gdje se sada nalazim. Ove godine 27. studenog imali smo svetu misu za pok.s. Lukreciju i pok. Frančeska-liječnika laika iz Italije. Šaljem vam prošlogodišnje fotografiju iz naše župne crkve.

Vlč. Deogracijas je bio je bogoslov kad su Službenice Milosrđa došle u Kirembu. Svijedoči:“ Kako skoro svi bogoslovi imaju poznanstvo i potporu u nekoj od družbi sestara, mene su u bogosloviji počeli zadirkivati:’ Ti si duhovni sin Službenica Milosrđa’. Te sam sestre izabrao sa srcem a između njih mi je s.Lukrecija posebno ostala u srcu zbog svoje velike ljubavi prema našem narodu i meni osobno. Bila je jako pažljiva i gajila veliko razumjevanje prema  svakoj osobi. Da je hrvatski jezik moj materinji jezik, mogao bi napisati cjelu knjigu o njoj i njezinom požrtvovnom radu kao redovnice i medicinske sestre. Kako to nije moguće, ograničiti ću se samo na nekoliko rečenica koje omogućuju lakši prijevod. Njezinom smrću mi smo izgubili sestru Lukreciju na opipljiv i vidljiv način, ali ona je nastavila nas zagovarat i pomagat iz Neba. Kada me neki teški bolesnik upita: ‘Ne znam više što bi poduzela za svoje ozdravljenje’, ja ih uputim da se mole Bogu po zagovoru s.Lukrecije. Mnogi mi poslije  dođu sa viješću da su ozdravili.“

Mogu, svakako  posvjedočit kako se velečasni Deograsijas jako obradovao kad su se naše sestre vratile u Kirembu. Kaže, kako je svaki dan molio na tu nakanu. Nedavno, nakon ubojstva sestara u Bujumburi, nazvao nas je rekavši kako se puno moli da nas ne obuzme strah. Odgovorila sam mu kako se, zahvaljujući Božjoj milosti ne bojim, jer se mnogo osoba moli za mene.

Prije nego dam riječ vlč. Deogracijasu želim vam čestitati Božić i Novu Godinu 2015, nacionalnim i biskupijskim ravnateljima PMD, djelatnicima u misijskim uredima,svim našim misionarima i misionarkama, našim dobročiniteljima, svojim sestrama Službenicama Milosrđa, mojoj obitelji, rodbini, prijateljima uz veliko hvala za svaku matrijalnu i duhovnu pomoć nama i našoj misiji u Kirembi! To činim u svoje ime i u ime svih vaših prijatelja kojima je vaša pomoć stigla! U duhovnom zajedništvu i molitvi, svih vas navedene, od srca pozdravljam i želim obilje Božjeg blagoslova u životu i u narednoj Novoj Godini!

Vaša s.Agnezija Janja Bilić iz Burundija!

Svjedočanstvo vlč. Deogracijasa

Hvaljen Isus i Marija!

S.Lukrecija Mamić je bila majka svima. Imao sam priliku osjetiti i doživjeti to u vlastitom životu. Da ste mogli vidjeti kako je voljela siromahe, one na rubu egzistencije i društva, ostavljene od svih. To svjedoče svi stanovnici Kirembe i šire okolice govoroći:“ Bila je uistinu majka svima“.U Burundiju živi pleme po imenu Batua, koje je obespravljeno u svakom pogledu i nastoji preživljavati proizvodeći ručno zemljeno posuđe. Ona, vidjevši njihove loše uvjete života, nastojala im je uz pomoć dobročinitelja, graditi kuće i opremiti ih barem sa onim najnužnijim stvarima za život. Slala je njihovu djecu u školu i plaćala školarinu za njih jer se nitko drugih u državi nije brinuo za njih. Željela je ih je osposobi za život dostojan čovjeka, stoga se brinula se za odgoj mladih, posebno onih koji  osjećaju duhovni poziv. Plod njezinog nastojanja i molitve jest prva Službenica Milosrđa burunđanka s.Kasilde i postulantica u istoj Družbi Odete. Još su neke krenule istim putem, ali doživjevši šok brutalnim ubojstvom s.Lukrecije, nisu smogle snage, uzrokovane strahom, nastaviti hod u duhovnom zvanju, jer su nju uistinu doživljavale kao majku.

Župa Kiremba, u kojoj sam rođen i gdje je djelovala i preminula mučeničkom smrću s.Lukrecija, nalazi se na sjeveru Burundija u biskupiji Ngozi. Broji 84 202 stanovnika, od toga 45 194 krštrnih. Ima 12 filijalni podružnica. U njoj djeluju 3 domaća svećenika, 2 redovnice i mnogo aktivni laika kao katehisti. Pomisliti ćete odmah, kako vjerojatno ima i puno duhovnih zvanja. Nažalost, nije tako. Ima samo 2 svećenika, 1 đakon,1novak i 5 časnih sestara. Koristim ovu zgodnu priliku da svima zaželim Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2015 Godinu, te zahvaljujem obitelji Mamić koja nam je darovala s.Lukreciju kao majku s velikim srcem, i pozdravljam od srca posebno don Luku, njezinog brata i s.Kazimiru njezinu sestru Službenicu Milosrđa kao i sve sestre te Družbe gdje god se nalazile! Bog vas blagoslovio!

Deogratias Ndwaperezida-svećenik iz Burundija kojeg s.Lukrecija prati iz Neba!