Preminula je naša madre Draga Denačić

„Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo

Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista.“ (Fil 3,20)

 

Draga braćo i sestre, poštovana rodbino naše s. Drage, cijeli naš život uistinu je iščekivanje Spasitelja iz nebeske domovine, jer ovdje smo samo putnici i hodočasnici prema vječnoj domovini, bili mi toga svjesni ili ne. Iako znademo da je tome tako, te da smrt nije prestanak nego preseljenje, nije kraj nego početak istinskog i pravog života, ipak, uvijek nas iznova iznenadi, a nerijetko i jako ražalosti zbog ovozemnog rastanka s našim dragima.

Tako je bilo i u nedjelju 10. srpnja 2022., kada nas je iznenadila vijest da nas je u 17, 00 h napustila naša s. Draga u 74-oj godini života i 52-oj godini redovništva. S. Draga – Dragica Denačić rođena je 04. listopada 1948. godine u Slokovecu kod Ludbrega u obitelji pokojnih roditelja Mije i Marije. Nakon završene osnovne škole u Slokovecu i srednje ekonomske u Koprivnici odlučuje se za samostanski život. U samostan Službenica Milosrđa. ulazi 08. rujna 1967. godine. Nakon početne formacije postulature i novicijata, koje obavlja u Splitu, prve zavjete polaže u Splitu 30. kolovoza 1970., a vječne 29. kolovoza 1977. godine.

Veliki dio svog redovničkog života boravila je u zajednici u Splitu.

Najprije, kao juniorka završava studij teologije u Splitu, što joj je posebno koristilo u katehizaciji u župi Sitno Gornje. Poukama i sakramentalnim pripremama u samostanu u Splitu, pratila je generacije Splićana koji zbog posla kojeg su obnašali u vrijeme komunizma nisu smjeli javno pristupati sakramentalnom životu. Nakon cjelodnevnog rada s djecom u vrtiću u Splitu, uvijek je bila raspoloživa za sve potrebe zajednice: nabavka i prevoženje svega potrebnog za mnogobrojnu zajednicu, te sati provedeni na polju Ovanuši.

Većinu svog redovničkog vijeka s. Draga je obnašala različite službe u zajednicama i u Provinciji. Ubrzo nakon završetka studija biva imenovana ekonomom, najprije splitske zajednice, a zatim i Provincije. Za kućnu poglavaricu u Splitu imenovana je 1988. , a za provincijalnu poglavaricu 1994. godine. Po završetku službe provincijalne poglavarice 2000-te godine, imenovana je poglavaricom zajednice Nerežišće na Braču gdje je ostala do 2007. godine, nakon čega joj je povjerena služba kućne poglavarice i kuharice u kući formacije u Žrnovnici.

Zbog daljnjih potreba Provincije, 2016. godine, velikodušno je svoje služenje, kao  kućna poglavarica i kuharica, podarila zajednici Zagreb sve do 2019. godine, kada je premještena u zajednicu K. Sućurac u kojoj je služila sve do smrti. Nepunih tjedan dana prije smrti otišla je u toplice Kalos gdje je bila na terapijama nakon operacije koljena. Nakon mirnog nedjeljnog popodneva, zatekla nas je vijest da je u Kalosu – Vela Luka, s. Draga preminula zbog zatajenja srca i preselila se u vječnost.

Naviru mnoga sjećanja života i uspomena na s. Dragu. Bila je uistinu neobična osoba – sestra, puna života i interesa za dobro svih. Finoća i profinjenost krasile su njezin karakter. Svojim miroljubivim karakterom, širinom duha i pažljivošću za svakoga, osvajala je srca mnogih. Tkala je odnose na jedan nenametljiv i neopterećujući način uvijek pazeći na potrebe drugih: bilo sestara, bilo onih koje joj je Gospodin stavio na put. Konflikte je uvijek vješto izbjegavala. Moglo bi se slobodno reći da se specijalizirala u tome da iznenadi osobu nečim što joj je drago ili potrebno. Mislim da će nam svima ostati u sjećanju kao dobra osoba, žena i redovnica; sestra velikog srca. Na srcu i u gestama su joj bile jednako prisutne najstarije sestre, one srednje kao i one najmlađe za koje se puno molila i trudila da usvoje pravi redovnički duh. Posebnu ljubav njegovala je prema svećenicima prikazujući za njih molitve i žrtve, a na poseban način zadnje mjesece svog života patnju je prikazivala za ovogodišnje mladomisnike. Nebrojene su molitve koje je izrekla za spas duša pokojnika, kao i za utjehu obiteljima koje su često tražile molitvu. Dok je molila svojim glasom je ulijevala sigurnost da su mnogi molitveni vapaji već uslišani. Posebnu ljubav gajila je prema domovinu koju je povjeravala zaštiti blaženog Alojzija Stepinca. U mjesecu Krvi Kristove, koju je izrazito štovala, preselila se u vječnu domovinu.

Draga s. Draga,

danas kad se od Vas opraštamo, želimo Vam zahvaliti za sve dobro, za sve što ste bili i činili s nama i među nama. Hvala za Vašu dobrotu i meko srce kojim ste zračili i koje je polako dogorjevalo; hvala za svako suzno suosjećanje kojim ste popratili svaku patnju, ganuće ili radost drugoga; hvala za raspoloživost i velikodušnost za ono što Vas se molilo i od Vas tražilo, pa i onda kad je zbog načetog zdravlja moglo izgledati nerazborito i kao da Vaše snage nadilazi. Žive su u nama Vaše riječi: „gdje treba i kad treba, dok mogu…ne bježim od ničega, rado ću učiniti”. Hvala Vam što ste nam u baštinu ostavili primjer redovničkog života koji je do zadnjeg daha bio za druge.

Vjerujemo da je Isus za ovozemnog života bio Vaš ”stan”, te da je On za Vas pripravio mjesto kod Oca i uveo Vas u Očevu kuću. U vjeri u uskrsnuće u život vječni, kada svi grobovi ostanu prazni, do ponovnog susreta pratit će Vas miomiris naših molitava.

Neka Gospodin u svome neizmjernom milosrđu izbriše sve ono ljudskoga sto je ostalo na Vašoj duši i oprosti Vam, a ja Vas u ime svih sestara pitam oproštenje, ako je što dugova ostalo.

Poštovana rodbino, u ime svih sestara izražavam vam sućut, i prenosim pisane i telefonske izraze sućuti mnogih koji su poznavali s. Dragu. Počivala u Miru Božjem!

Sestra Draga je sahranjena na gradskom groblju Lovrinac 14. srpnja 2022. godine u 15.00 h nakon sv. Mise zadušnice u 14,15 h.