Provincijalni Kapitul 2017

Redovnička zajednica pozvana je biti prorok u svijetu živeći svoje zajedništvo iz kojeg izrasta poslanje i služenje. Osnažene molitvama, okupljene oko Isusa Krista u Duhu Svetom, u našoj Hrvatskoj Provinciji svetih Ćirila i Metoda slavljen je redoviti Provincijalni Kapitul od 16. do 19. ožujka 2017. Trideset i četiri sestara, zajedno sa provincijalnom Poglavaricom sestrom Mariangelom Galić, okupljne na Kapitul molile su, promišljale, razgovarale, izmjenjivale iskustva i tražile što Bog želi od nas danas. U istinskoj radosti i zajedništvu sa svim sestrama naše Provincije, po predkapitularnim susretima, sestre Kapitularke, potaknute pozivom Svetoga oca pape Franje, prihvatile su izazov preispitati se jesmo li i kako možemo vjerodostonije biti proroci u svijetu, svjedokinje zajedništva i navijestiteljice Kraljevstva Božjeg na mjestima gdje smo poslane. Sve to kako bi ostvarile želju naše Utemeljiteljice svete Marije Krucifikse Di Rosa: «Djelovati žarom, zanosom i ljubavlju podsjećajući se uvijek iznova da Isus Krist zaslužuje biti ljubljen i služen, te da djelovanje iz ljubavi prema Njemu, nije ništa prema onome što On zaslužuje». Samom slavlju Kapitula, koji ima dimenziju crkvenosti prisustvovao je i fra Božo Vuleta, duhovni pratitelj naše Provincije. S nadom i nastojanjima da budemo znak bliskosti Boga našem svijetu, slijedeći stope svete Marije Krucifikse, obnovljene nastavljamo i uvijek iznova krećemo putem Milosrdne Ljubavi u svijetu.

PORUKA S PROVINCIJALNOG KAPITULA 2017

Budi radosna u nadi protiv svake nade!

Zbroj naše dobi sedamdeset je godina, ako smo snažni i osamdeset; a većina od njih muka je i ništavost: jer prolaze brzo i mi letimo odavle“ ( Ps 90,10). 

Imajmo snage brojiti dane i usuditi se reći Gospodinu da  „stavi naše grijehe pred oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega“.

Bit ćemo radosnije kad ponizno priznamo da nam nedostaje mudrosti. Stalna radost nedvojbeni je znak mudrosti.

Koji je put od ludosti do mudrosti?

Svaki put koji je vlastit čovjeku, ali ne bez vlastitog križa. Razlika između lude i mudre radosti je u postojanju ili nepostojanju puta, nepostojanju procesa. Križ je uvijek tu: iza leđa, negdje po kutovima duše; tišti iz dubine, sa strane ….

Drugi su nam križ. A u svakom obliku križa Gospodin je s nama. U njemu je sva Istina. On je čovjek koji je prošao put, čovjek kojim vidimo sebe. Taj je čovjek naš Bog. Držimo svoj pogled usmjeren na Njega!

Tako stupamo u igru s Njim, međusobno se gledamo. Bez Njega sebe gledamo „sudičavo“: malo se hvalimo, malo mašemo maslinovim granama, malo se šibamo. I na kraju ne znamo što vidimo u sebi, a što u drugima. Ne razlikujemo dio od cjeline. Unatoč toj raspršenosti radujmo se jer Bog nam „progledava kroz prste“, sabire nam i misli i osjećaje i djela. Budimo radosni poput djece koja istražuju, gube slobodu i opet traže, ali u svemu tome – žive. On nas grli kao svoju djecu. On nam otvara ruke za međusobni zagrljaj, zagrljaj sestre i sestre, sestre i brata.

Srce puno nade je odlučno, ono hoće, ono je spremno, ali je „tijelo slabo“. To je stanje molitve u Maslinskom vrtu: piti čašu muke ili ne, staviti se u službu spasenja ili ne? U toj borbi ćemo i zaspati, ali On nas budi. Kad se mi probudimo čini nam se da On spava, ili još gore da nas je napustio. Kako li je zanimljiva ta „igra“ s Bogom?!

On je s nama u našim susretanjima, zaobilaženjima, mimoilaženjima. On ustrajno i strpljivo poziva na susret i čeka. Imajmo strpljenja s Njegovom strpljivošću. On će nam biti izvor radosti.

Svaki nam se Uskrs pa i vlastiti čini daleko. Sve što je bilo i jest u Božjim je rukama, rukama koje su jednom bile na križu i koje ne moramo svaki put dotaknuti da bismo vjerovali.

Odmaknimo pogled od uskog sada i pogledajmo sebe i Družbu iz Božje perspektive. To je izvor radosti. Bog je radost.

Koliko nas ima? Je li to dovoljno? Do kada ćemo trajati?

Bitno je da ima Boga i jučer i danas i sutra…. i u nama i među nama – sada.

Daljine prepustimo Bogu.

Odvažno koračajmo naprijed, neustrašivo gledajmo – istovremeno i u sebe, i u bližnje, i  u daljine

– s nadom.

Vaše sestre Kapitularke