Provincijalni kapitul 2023

Provincijalni kapitul Službenica Milosrđa, pod geslom „Kćeri sv. Marije Krucifkse na sinodalnom putu“ uz sudjelovanje 27 sestara slavljen je od 10 do 12. ožujka 2023. na Kamenu u Oazi sv. Marije Krucifikse. Kapitul je otvoren u petak 10. ožujka slavljenjem Sv. Mise koju je predslavio o. Branko Zebić. Pozdrav i dobrodošlicu svim sudionicama izrazila je provincijalna poglavarica, m. Mariangela Galić, a potom nas uvela u pravo značenje slavlja Kapitula kao crkvenog događaja. Slijedilo je upoznavanje s pravilnikom Kapitula koji je bio jednoglasno usvojen od svih prisutnih sestara. Prigodno predavanja na temu „Što Crkva očekuje od redovništva danas“ održao je fra Domagoj Runje.

Ostatak dana bio je posvećen izviješćima o životu i radu sestara cijele Provincije. Prvo izvješće bilo je m. Mariangele Galić o proteklom šestogodištu, a zatim izvješća pojedinih sestara za to zaduženih. S. Mila Majić govorila je o bolesnim sestrama, a svoje izlaganje naslovila je „Kultura blizine i dvije riječi ljubavi“. S. Marina Sušac osvrnula se na stanje domova za starije osobe. S. Roza Marković podnijela je izviješće o formaciji predpostulantica, postulantica i novakinja, dok je s. Mara Božić izvijestila o formaciji sestara juniorki i o duhovnom centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“ na Kamenu. S. Branka Plenča iznijela je izvješće o radu povjerenstva za pastoral zvanja, a s. Esterina Olujić izvješće o školskom i župnom pastoralu. S. Lucija Baturina osvrnula se na rad sa studenticama smještenim u našim samostanima. Izvješće s. Mirjane Kutleše odnosilo se na odgojnu djelatnost dječjeg vrtića Dobri, a s. Marijane Puljić o odgojnom radu Učeničkog doma Paola Di Rosa. Nakon predstavljenih izviješća uslijedio je trenutak u kojem su se sestre osvrnule na predstavljene realnosti.

Drugi radni dan Kapitula započeo je sv. Misom koju je predslavio don Hrvoje Relja u koncelebraciji s don Markom Trogrlićem koji je izrekao poticajnu propovijed. Sudionice su ovoga dana bile podijeljene u četiri radne skupine, gdje su na temelju izvještaja i osobnih intervenata sestara, prepuštene poticajima Duha Svetoga, promišljale nad zadanom temom „Kćeri sv. Marije Krucifikse na sinodalnom putu“, te davale prijedloge, poticaje i smjernice. Nit vodilja bila su tri glagola: vidjeti, razlučiti i djelovati.

Trećeg, posljednjeg dana Kapitula, sestre su imale zadatak izabrati predstavnice – delegate koje će sudjelovati na Generalnom kapitulu. Tajnim glasovanje izabrane su: s. Mara Božić, s. Branka Plenča, s. Ivana Gelo i s. Marina Sušac, a njihove zamjenice: s. Marijana Puljić, s. Marijana Ćuk, s. Vlatka Topalović i s. Antonela Medić.

Kapitul je zaključen slavljenjem sv. Mise koju je predslavio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u koncelebraciji  s generalnim vikarom don  Franjom-Frankopanom Velićem i pjevanjem Tebe Boga hvalimo.