Sestra Lucia Ripamonti proglašena blaženom

Svečanost proglašenja blaženom sestre Lucije Ripamonti proslavljena je u subotu 23. listopada u katedrali u Bresciji, koju je predvodio kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauze svetaca i papinski delegat.

Maria Ripamonti, kasnije sestre Lucia, rođena je u Acquateu u pokrajini Lecco 26. svibnja 1909. 15. listopada 1932. Ulazi u Družbu Službenica Milosrđa u Bresciji gdje je započela početnu formaciju za redovnički život. Nakon novicijata i privremenih zavjeta, 13. prosinca 1938. položila je doživotne zavjete u generalnoj kući. Tamo je ostala do prvih dana bolesti u svibnju 1954. Umrla je od raka jetre 4. srpnja 1954. u dobi od 45 godina.

Mons. Bruno Foresti, tadašnji biskup u Bresciji, imenovao je  4. listopada 1991. mons. Rolando Zera postulatorom Kauze za kanonizaciju sestre Lucije od Bezgrešne. Od 1991. godine Kauza je povjerena postulatorici, sestri Paolisi Falconi, Službenicie Milosrđa.

Život sestre Lucije važan je za Katoličku crkvu jer postaje uzorom a čudo koje se dogodilo po zagovoru potvrđuje njezino mjesto na oltaru. Papa Franjo je 13. svibnja 2019. objavio dekret kojim je ostvareno čudo pripisao zagovoru časne službenice Božje, sestre Lucije od Bezgrešnog Začeća.

Ulomak Kauze Positio super vita, virtutibus ed fame sanctitatis navodi kako slava svetosti koja je pratila život Službenice Božje očitovala se i u trenutku njezine smrti.  Oni koji su je poznavali, privučeni šarmom njezine svetosti, svjedočili su o dubokoj povezanosti njezinog postanja i djelovanja, njezinog svakodnevnog života, skrivenog od bilo kakvog oblika površnosti ili privida. Glas o svetosti s vremenom je rastao te ostao vidljiv i do danas.

Danas se mnogi mole sestri Luciji i po njezinom zagovoru dobivaju duhovne i materijalne milosti. Prikupljeno je na više stotina svjedočanstava, a 36 ih je službeno uvrštenih u proces kanonizacije. Svi jednako naglašavaju junačko uporište izgrađeno na jednostavnosti i poniznosti službenice Božje, te darom kojim je s. Lucia znala skrivati ono neobično u svakodnevo običnom. Svi ispitani svjedoci su vjerodostojne, trijezne i uvjerljive osobe.

Spomendanom blažene Lucije Ripamonti proglašen je dan njezina krštenja 30. svibnja.

Blažena s. Lucijo Ripamonti, moli za nas!