Slavlje prvih redovničkih zavjeta Službenica Milosrđa

Prve redovničke zavjete u družbi Službenica Milosrđa  položile su s. Anamarija Celinić od dobrote Boga Oca i s. Zala Nikolić od Bezgrešne u samostanskoj crkvi Bezgrešne Djevice Marije u Splitu 27. kolovoza 2022. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak uz koncelebraciju osmorice svećenika. Proslavi su nazočile brojne Službenice Milosrđa iz Hrvatske i iz Italije te rodbina i prijatelja. Na početku misnog slavlja slavljenicama, sestrama i okupljenim vjernicima se obratila i provincijalna poglavarica, s. Mariangela Galić, izražavajući radost i zahvalnost na današnjem slavlju, dotičući veličinu današnjeg slavlja.

Biskup Ivica se u nadahnutoj i poticajnoj homiliji oslonio upravo na današnje evanđelje koje je sastavni dio Isusovog svečanog Govora na gori u kojem Isus daje program života- a on glasi „Nitko ne može služiti dvojici gospodara“ (Mt 6, 24) U životu postoji puno toga što jedno s drugim nije spojivo i u praksi provedivo, nego traži izbor i opredjeljenje između ponuđenih ili mogućih zbilja. Upravo zato Isus svoj govor još jače konkretizira: Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ (Mt 6, 24). Ono što nije s Bogom spojivo je to da Bog ne može biti na drugom mjestu. Bogu po njegovoj naravi pripada prvo mjesto i zato ako bilo tko drugi u mome životu zauzme njegovo mjesto on automatski postaje moj Bog, jer ću sve svoje snage ili najbolji dio njih usmjeriti u tom pravcu i ostvarenju tih ciljeva.

Tko čovjeku osim Boga može reći ne budite zabrinuti? Nitko. Nitko na ovom svijetu ne može jamčiti nikakvu sigurnost i to počevši od onih koji nas sigurno najviše vole i najviše dobra žele a to su zasigurno roditelji, ni mi sami sebi, ni redovnička zajednica, jedino tko to može reći je Isus. Isus šest puta ponavlja „Ne budite zabrinuti“ to je kao refren pjesme koji treba ući u uho, koji treba sjesti u srce, koji nas treba voditi u životu. 

Zabrinutost nam oduzima sadašnjost, oduzima nam jedini sigurni trenutak koji imamo, sada nam je Bog darovao  i ovo sada treba živjeti i iskoristiti do kraja. Sad se odlučujemo za put spasenja ili propasti. Zabrinutost nas prazni od svega i ispunja nas prazninom. Zato je upravo važno biti zahvalni Gospodinu za ovaj sada, za ovaj trenutak, za mogućnost da se opredijelimo za pravi put i da nam Bog bude uvijek na prvom mjestu.

Na kraju homilije biskup Ivica je istaknuo važnost današnjeg dana jer se sada postavljaju temelji cijelog života te je pozvao zavjetovanice da postave što bolji temelj, jer ako je temelj čvrst onda se bez većih problema može zidati i doziđivati kroz život. Donesite odluku da ćete zauvijek pripadati Kristu i bez obzira što vas može snaći u životu računajte s Njim koji vam danas kaže: „Moraš danas izabrati kome ćeš služiti.“ Imajte hrabrosti birati prave putove i ići tim putem, jer jednom se bira, ali cijeli život se opredjeljuje. I kad izabereš ne budi zabrinuta za svoj život, Isus će te voditi, bit će to avantura, ali će imati smisao i imat ćete uspjeh  jer iza tih obećanja stoji sam Isus Krist, koji nikad ne vara.

Obred redovničkog zavjetovanja je uslijedio nakon homilije. Novakinje su pristupile provincijalki s. Mariangeli Galić i pročitale obrazac zavjetovanja, kojeg su  zatim potpisale na oltaru. Provincijalka je novozavjetovanicama uputila riječ prihvaćanja,  te zazvala Božju pomoć i predala im križ, primivši križ odlaze pred oltar gdje im je biskup Ivica predao znakove zavjetovanja: koprenu i Pravilo Družbe. Odluka pripadati Kristu je tako potvrđena te predana Njemu da On bude vođa i snaga na putu posvećenja. 

Nakon euharistijskog slavlja, nastavljeno je zajedništvo za stolom u kući Oaze sv. Marije Krucifikse na Kamenu, dirljivi su to trenutci u kojima naviru na poseban način zahvalnost za živote naših dragih sestra, svih onih koji su bili suputnici na njihovom životnom putu ali i molitva za buduće korake koji predstoje.