Susak – duhovna obnova za mlade

Otok Susak sa svojim prirodnim blagodatima, gotovo biblijskim krajolikom ovoga ljeta bio je duhovna oaza za djevojke koje su sudjelovale na sedmodnevnom duhovno-rekretivnom kampu. U organizaciji sestara Službenica milosrđa – Ancella i s blagoslovom i pratnjom župnika don Tomilsava Debelića u tri turnusa, kroz duhovno-rekretaivni program prošlo je pedesetak djevojaka različite dobi i iz različitih djelova Lijepe Naše.

Uz žegu dana, toplinu pjeska, daleko od prometnica, a blizu mora djevojke su imale mogućnost rasti u zajedništvu i otkrivati ljepote i dubine duhovnosti koja se daje u svakodnevnici. Prateći liturgiju dana kroz molitvu Časoslova, Lectio divina i slavljenja svete Mise te svakodnevno moljenje krunice osluškivale su što im Bog govori. Promatrajući u svome životu Božje djelovanje, dan tišine i sabranosti, koje su djevojke mogle iskusiti, poveo ih je u novo iskustvo putovanja s Gospodinom u povijest njihova života. Na kraju tog duhovnog putovanja s Gospodinom susrele su ga u molitvi i adoraciji zahvaljujući mu za velika djela koja je činio i čini u njihovim životima.

U danima provedenim na Susku nije nedostajalo niti rekreativno zabavnih trenutaka kao ni susreta s domaćim stanovništvom koje je svojom otvorenošću, velikodušnošću i dobrodošlicom iskazanom na mnogo načina doista ostavilo dubok trag i osjećaj zahvalnosti u srcima djevojaka i sestara.

NEKOLIKO SVJEDOČANSTAVA ZA PRILOG:

Anamarija Celinić, Mali Lošinj: «Kada bih vrijeme provedeno na duhovnoj obnovi na Susku trebala opisati jednom riječju, odabrala bih riječ ISPUNJENO. Iskustvo molitve, razmatranja evanđelja, razgovora, zajedništva, a s druge strane tišine i samoće, otvorilo mi je oči za nove perspektive. Radost koja me ondje dotakla, uvijek će ostati negdje u mom srcu, kao i ljudi koje mi je Gospodin stavio na put tog tjedna.»

Zala Nikolić, Unije: «Ljetna duhovna obnova na Susku ostat će mi zauvijek u srcu kao jedno vrlo lijepo iskustvo. Naučila me stvarima kojima se sada redovito vraćam, a kojima sam, do nedavno, manje pažnje posvećivala. Uvidjela sam ljepotu zajedništva i poslušnosti zbog naših svakodnevnih zaduženja prilikom zajedničkih čišćenja i pospremanja. Posao koji bi od jedne osobe zahtjevao cijelo popodne, bio bi obavljen u petnaest minuta zahvaljujući suradnji svih djevojaka. U tim mi je trenucima došlo do izražaja koliko je sebedarivanje zapravo lijepo i zašto taj paradoks ljubavi koja se umnaža kada se daruje, zapravo ima potpunog smisla. Također sam se suočila s nečim što mi nije bilo toliko drago isprva, ali za što sam uskoro prepoznala razlog i svrhu zašto je bilo dobro da to doživim. I, naravno, upoznala sam jako drage djevojke s kojima se jedva čekam dalje družiti u životu. Ovo iskustvo mogu vidjeti samo kao veliki blagoslov i još jednu lekciju Božje neopisivo strpljive pedagogije.»

Anamarija Galić, Split: «Do prije dva mjeseca nisam znala da postoji ovaj mali otok Susak, a tjedan dana boravka na njemu prirastao mi je srcu. Što zbog njegove malenosti, ali i veličine, jednostavnosti, bogatstva kulture, velikodušnosti i gostoprimstva domaćina te ljubavi koja je uložena u naše susrete. Svaki trenutak jutarnje molitve, odmora, krunica, čitanje i razmatranje Evanđelja, Mise i večernja druženja bili su posebni trenuci prožeti Božjom prisutnošću koju ću uvijek pamtiti.»

Maja Ivić, Vođinci: «Prekrasnih sedam dana na Susku pamtiti ću po iskustvu zajedništva i molitve. Kroz molitvu, druženja i večernje šetnje i pjevanje uz more te podjeljivanje iskustava dana naučili su me vjerovati u sebe i dopustiti Gospodinu da me vodi tamo gdje on želi, na pravi put.»

Božica Dubravec, Zagreb: «Zajedništvo u molitvi i razmatranjima svetog Pisma, razgovori među nama i slušanje svjedočanstava drugih djevojaka obogatili su me kroz ovih sedam dana provedenih na Susku. Kroz ovo vrijeme upoznala sam mnoge djevojke a naši odnosi izgradili su se u divna prijateljstva. Na svetoj Misi imali smo priliku o Božjoj riječi razmišljati i kroz propovijedi oca biskupa. Jedan dan je bio poseban među ostalima. Proveli smo ga u tišini s Gospodinom pišući knjigu života. Nije bilo lako, ali zajedno s Isusom takvi trenuci postajali su jasniji. Cijelo naše zajedništvo bilo je protkano pjesmom kojom smo slavili i zahvaljivali Gospodinu.»

Marija Granić, Split: «Ova duhovna obnova bila mi je jedna od najljepših koje sam doživjela. Hvala Vam Sestre što ste dale sebe u ovu priču koje ću se uvijek sjećati. Ne mogu navesti apsolutno ništa što bi promijenila, a najviše bih izdvojila naše večernje šetnje i raspjevana druženja uz more, svete Mise i naš piknik na stijenama. Vaša radost i jednostavnost u prenošenju Božje Riječi nešto je što će mi ostati zauvijek u sjećanju na ovu duhovnu obnovu. Hvala Vam što ste nam omogućili da budemo dio ove prekrasne priče.»