Susret trajne formacije

Susret trajne formacije održan je na Kamenu 28. i 29. svibnja  pod naslovom Milosrdna ljubav – odgovor na darovanu ljubav, slijedeći hod Družbe kroz 2021. godinu. Cilj susreta bio je potaknuti zajedničko i osobno promišljanje o tome „na koji način osvježiti, oživiti naše odgovore na poziv, na izabranje, na djelovanje i svakodnevno življenje“. Sestre su se okupile u petak u poslijepodnevnim satima, a zatim je uslijedilo uvodno izlaganje kroz koje smo, na temelju okružnice Majke Generalice, promišljale o vlastitoj darovanosti, svijesti da smo i darovane i zahvalnom sjećanju za sve ono čime nas je Gospodin obdario u našem životima otkrivajući da se autentičan odgovor na darovanost nalazi u vjernosti koja je, kao što je i papa Benedikt XVI rekao „uvijek konkretan izraz ljubavi“. Po završetku uvodnog izlaganja s. Mare, podijelile smo vlastita razmišljanja i odgovore na pitanje što to danas znači biti vjerne i koje poteškoće mogu oslabiti našu vjernost.

Slijedeće jutro, nakon molitve i misnoga slavlja, te zajedničkog doručka, izlaganje na temu susreta održao je don Marko Trogrlić koji je svoje promišljanje razvio kroz prispodobu o Milosrdnom Ocu. „Milosrdna ljubav oca odgovor je na darovanu ljubav sina“ koji može darovati ljubav jer ju je primio od Oca, te u sebi nosi sjećanje na ljubav u kojem otkriva da može „ponovno ljubiti i vratiti se onamo gdje zaista je kod kuće i gdje jedino može biti ljubljen“. Bezuvjetna i velikodušna ljubav Oca potiče i nas da iskoraknemo iz straha u ljubav te se počnemo prepoznavati, ne više isključivo u ulozi mlađeg ili starijeg sina, već i u ulozi Oca darujući braći i sestrama ono što smo same primile i neprestano primamo. Drugi dio jutra bio je posvećen radu u skupinama gdje smo podijelile vlastita pitanja, razmišljanja, iskustva osvrte na koje nas je potaklo izlaganje.

Radu u skupinama bilo je posvećen i poslijepodnevni dio programa u kojem smo imale priliku zajedno iščitati dijelove enciklike Sv. Oca, Fratelli tutti, te podijeliti vlastita razmišljanja, iskustva, težnje i poteškoće koje susrećemo osobno, na razini zajednice, ali i društva kada se radi o konkretnom, utjelovljenom odgovoru na darovanu nam ljubav. Primjer Dobrog Samarijanca, kao i poticaji pape Franje, podsjetili su nas da smo „stvoreni za puninu koja se može postići samo u ljubavi“ (68), ljubavi koja „kida okove koji nas odvajaju i dijele, gradeći mostove“ (62). Svjesne da se svakodnevno nalazimo u situacijama poput one u kojoj se našao Dobri Samarijanac, bilo izvan bilo unutar zajednica, pokušale smo iskreno odgovoriti na pitanje u kojemu se od likova možemo prepoznati te obnovile svijest da smo pozvane postati bližnji drugima, nadilazeći „predrasude, prepreke, sve sitne interese“(83).

Susret trajne formacije završio se zajedničkim osvrtom i podjelom onoga o čemu su pojedine skupine razmišljale, kao i osvrtom sestara na cjelokupni susret. Sestre su u velikoj mjeri istakle važnost sudjelovanja na takvim susretima kao i jednu bitnu dimenziju zajedništva i međusobnog poticanja koju oni potiču i osnažuju.

Nedjelja, 30. svibnja, bio je dan posvećen provincijalnom izletu. Nakon misnog slavlja na kojem smo zajedno proslavile Svetkovinu Presvetog Trojstva i razmatrale o tajni Trojedinog Boga koji nas sve zove u zajedništvo njegove ljubavi, uputile smo se na otok Brač gdje smo provele dan. Kratak posjet dvama lokalnim muzejima otkrio nam je dio bogatstva kulturne baštine kojom se otok diči. Zajednički ručak kod sestara u Nerežišću bio je ispunjen razgovorima, šalama, prepričavanjima događaja iz prošlosti, susretima koji govore o Susretu. Nakon ručka, naše novakinje, postulantica i kandidatice pripremile su zabavni program koji ipak, nije bio samo za ‘gledanje’ već je uključio i svaku od nas kroz kviz ‘Najbolja karizma’. Natjecateljski duh se probudio, kao i sve ono što znamo o Svetoj Majci, našoj Družbi i karizmi, a trud naših djevojaka kako bi sestrama uljepšale poslijepodne ostavio je okus ponosa i zahvalnosti i onda kad je došlo vrijeme rastanka.

Zahvalne Gospodinu za protekle dane koji su zaista bili milosni i dar za svaku od nas, vratile smo se svojim zajednicama odlučne uzvratiti na darovanost darivajući same sebe, Bogu i bližnjemu.