UD Paola Di Rosa – duhovna obnova za završne razrede

Duhovna obnova za završne razrede učenica UD Paola Di Rosa iz Dubrovnika održana je od 25. do 27. siječnja 2019. u duhovnom centru sestara Službenica Milosrđa “Oaza sv. Marije Krucifikse” na Kamenu pod vodstvom fra Slavena Brekala koji ih je proveo kroz neke vidove ljudske, emocionalne i duhovne zrelosti.

Susret je započeo u petak večer, zabavnim djelom i igrama koje su pripremile novakinje, postulantice i kandidatice sestara.

Radno jutro koje je trebalo započeti predavanjem završilo je dijalogom u kojem su djevojke slobodno postavljale pitanja, a fra Slaven se trudio pronaći odgovore na ista.

Nakon ručka i odomora radni dio se nastavio uz prigodnu pripravu za ispovijed, odgovore na dodatna pitanja te iščekivanje euharistijskog slavlja i večernjeg klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu.

Susret je završio zajedničkim vrednovanjem, “otkrivanjem anđela” (svatko izvukao osobu kojoj je bio anđeo i za koju se brinuo tijekom susreta), pohodom rehabilitacijskom centru “Samaritanac”, te šetnjom kroz taj “lipi” Split.

Kakav je dojam oostavio ovaj susret na naše djevojke one same najbolje svjedoče:

– Drage časne, hvala vam! Hvala vam na ovom predivnom iskustvu! Na spontanim prijateljstvima, na duhovnom rastu i razvijanju. Predavanje fra Slavena je bilo jako poučno i jako ispunjavajuće. Tema je bila pun pogodak. Svidjelo mi se što je bila jako opuštena atmosfera, što smo mogli postavljati pitanja na koja oduvijek tražim odgovor. Svjedočanstva novakinja su bila također predivno iskustvo. Primijetiti njihov osmijeh na licu dok govore o Njegovoj ljubavi se nije mogao izbjeći. Taj njihov mir i duhovnost se osjećalo u zraku. Klanjanje i predavanje svog života Isusu je također bio jedan od najljepših trenutaka ovog vikenda. To stajanje i klečanje pred Njim, ti osjećaji koji te obuzmu se ne mogu ni opisati. To što sam osjetila ovaj vikend Njega i Njegovu ljubav je bio predivan osjećaj. Srdačna dobrodošlica, smještaj i hrana su bili super. Nova prijateljstva na koja ne bi ni pomišljala… Sve je to Bog organizirao i sastavio. Ne znam koliko vam puta još reći hvala na ovome!

– Ova duhovna obnova je imala veliki utjecaj na mene. Moja razmišljanja su se promijenila na bolje i jako mi je drago što sam išla. Nakon predavanja i cijele duhovne obnove imam veće poštovanje prema sebi, a i drugima. Drago mi je što smo išli u dom Samaritanac. Bilo je jako tužno, a u isto vrijeme sam osjetila nešto posebno dok sam promatrala tu djecu. Zahvaljujem časnim sestrama na ovom iskustvu.

– Najbolja duhovna obnova na kojoj sam sudjelovala. Otvorila mi je oči, te naučila da sam jedinstvena, unikatna. Fra Slaven je tako lijepo i otvoreno govorio i istaknuo vrijednost žene, što je jako bitno reći nama mladima koji smo tek na početku svog života. Također mi se svidjelo gostoprimstvo u samostanu. Jako drage, brižne, te lijepe izvana i iznutra. Sve u svemu lijepo i poučno iskustvo. Nadam se da će se ponoviti.

– Svi smo se na neki način zbližili i upoznali. Fratar je bio jako zanimljiv i naučio me dosta toga, a osobno mi se svidjelo kada je rekao kako smo svi mi jedinstveni, posebni…uzdizao je žene i prikazao nas kao nešto posebno i to mi je jako drago. Osjetila sam prisutnost Boga cijelo vrijeme i povezanost između svih nas. Željela bih da bar još jednom odemo na neku duhovnu.

– Kroz cijeli vikend se osjećala ljubav. Sve je bilo ispunjeno Duhom Svetim. Osjećaj koji ostaje jači je od svega prije, dogodilo se neko ispunjenje. Trenutak predanja života Isusu u klanjanju je nešto što smatram da će utjecati na ostatak mog života

– …Iznenadilo me kako nas je fratar uzdigao kao nešto sveto  i vrijedno…

– Jako mi se svidjela ideja s anđelima i porukama koje smo dobivali u „inbox“.

– Ja se osjećam tako ispunjeno i sretno nakon ova tri dana. Osjećala sam takvu povezanost sa svima koji su tu bili i povezanost s Bogom. Posebno me se dojmilo predavanje fra Slavena. Objasnio nam je i dokazao kako smo svi jedinstveni i posebni. Jako mi je drago što sam bila dio ovoga i što sam dio ovih ljudi i ovoga doma.

– Dojmio mi se pristup svećenika i njegova otvorenost prema nama. Prenio nam je misli iz Biblije na nama tako razumljiv način. Ni u snu nisam mogla zamisliti da će mi ovaj vikend toliko toga promijeniti u životu, pogotovo moje razmišljanje. Sa sigurnošću mogu reći da su ovo moja tri najbolja dana ikad. Veliko hvala!

– Doživjele smo blizinu Isusa i blizinu jedne drugih. Provele smo kvalitetno vrijeme s našim časnim sestrama uz zanimljive igre i poučne priče. Približena nam je naša vrijednost, vrijednost žene i jedinstvo svakog čovjeka. Čule smo fantastične priče o pozivima časnih sestara i budućih časnih sestara. Bilo je predivno i ponovila bih odmah bez razmišljanja.

– Kada sam došla tamo, osjećala sam se kao da sam došla kući i taj osjećaj sam imala cijelo vrijeme. To je nešto zbog čega smo mogli biti slobodniji, barem ja…Najviše mi se svidjelo klanjanje i kada smo izlazili predati svoj život Isusu jer sam tada osjetila slobodu, ljubav i sreću. Hvala vam puno na ovom iskustvu!

– Probudilo se u meni nešto da skupim hrabrosti i nekim ljudima kažem jedno iskreno – oprosti. Jako su mi se dojmile novakinje i ostale časne i voljela bih da nam dođu u posjet. Neizmjerno sam zahvalna što ste nam omogućili ovo predivno iskustvo. Hvala časne!

– Fra Slavene napravili ste čudo, cijeli moj život se u samo tri dana promijenio. Vi ste ga promijenili i dragi Bog i hvala na tome. Sada sve ima puno više smisla! Sada je sve bolje, sve ljepše i drži me sve to. Drži me sreća! Pamtim i sjetim se svake vaše riječi, savjeta i želim da me to drži do kraja jer je stvarno predivno. Sve ovo će mi ostati zauvijek u srcu i dobro zabilježeno u sjećanju. Hvala vam na svemu, nadam se da ćemo se opet sresti i neka vas dragi Bog čuva, hvala vam!

– Kada sam krenula na duhovnu obnovu, nisam znala što me čeka, nisam znala da će tako utjecat na moj život…Svaka riječ mi je ostala negdje u podsvijesti i služi mi kao uputa za život. Nadam se da će me pratiti kroz cijeli život. Oko srca još uvijek osjećam neku Božansku ljubav i nadam se da će ostati dovijeka tako…Hvala fra Slavenu od srca i hvala vama časne jer ne znate što ste ustvari napravile za moj život!

– Kroz cijelu duhovnu obnovu osjećala sam se prihvaćeno, da vrijedim puno više nego što mislim, osjećala sam zajedništvo i Božju ljubav među nama… Cure su mi prirasle srcu…A najviše od svega mi se svidjelo predavanje fra Slavena, klanjanje, svjedočanstva budućih časnih sestra o njihovom pozivu i posjet centru za rehabilitaciju u Splitu… Fra Slavenova rečenica koja će mi na poseban način ostati u sjećanju je: „Cure vrijedite! Nemojte to nikada zaboraviti!… Hvala dragom Bogu što je bio uz nas cijelo vrijeme.