Umrla je naša draga sestra Firmina

Nakon duge i teške bolesti, na Pilama u četvrtak 08. ožujka,  preminula je naša draga sestra Firmina Vukman,

Sestra Firmina – Marija Vukman, rođena je 02. kolovoza 1941. godine u Hrvacama. Ušla je u samostan Službenica Milosrđa u Dubrovniku, a 1966. godine je položila svoje doživotne redovničke zavjete.

Dugi niz godina sestra Firmina radila je u Općoj bolnici Dubrovnik na odjelu koronarne jedinice, odakle ju poznaju mnogi građani Dubrovnika i djelantici bolnice.

Posljednji ispraćaj naše drage sestre Firmine biti će na Svetoj Misi u subotu, 10. ožujka 2018 godine u 15 sati u crkvi svetog Petra na Boninovu.

Počivala u miru Božjem!

 

 

Poštovani svećenici, drage sestre, rodbino i prijatelji

 

sakupili smo se danas da svojom molitvom i nazočnošću kroz posljednji ovozemni pozdrav iskažemo našu ljubav, odanost i zahvalnost dragoj sestri Firmini te da je ispratimo kod njenog prelaska iz ove naše privremene u vječnu domovinu.

 

Sestra Firmina – Marija Vukman, rođena je 02. kolovoza 1941. godine u Hrvacama kod Sinja. Već u ranoj mladosti izabire put posvećenja Bogu i 1955. godine ulazi u Samostan u Dubrovnik. U zajednici u Dubrovniku obavila je početnu formaciju nakon koje je u Splitu 20. 06. 1960. godine položila prve, a 05. 10. 1966. vječne zavjete, uzevši duhovno prezime od Raspetog Isusa.

 

Možemo reći da je s. Firmina služeći Gospodinu, skoro cijeli svoj životni vijek proživjela u Dubrovniku.

Nakon kratkog rada u staračkom domu, dugi niz godina radila je u Općoj bolnici Dubrovnik na internom odjelu, odakle je poznaju mnogi sugrađani i djelatnici bolnice.

Nakon umirovljenja, na zamolbu tadašnje provincijalne poglavarice, rado se odazvala odlasku u misije u Rumunjsku 01. 09. 2002. godine. No, zbog njezinog zdravstvenog stanja, vratila se u Dubrovnik 2005. Po povratku, iako i sama već narušenog zdravlja, rado je prihvatila voditi brigu o bolesnim sestrama i velikodušno pomagala gdje god je bila potrebna pomoć.

Međutim, Gospodin joj je namijenio da i sama prođe kroz patnju bolesti i nemoći… koju je uistinu živjela u predanosti Raspetom.

 

Draga sestra Firmina,

hvala ti, što si bila svjedok radosne ljubavi. To možemo posvjedočiti sve mi sestre s kojima si živjela, ali vjerujem, i kolege na poslu s kojima si radila, bolesnici za koje si izgarala, kao i građani grada Dubrovnika koji su te poznavali.

U tebi se mogla pronaći sestra, majka, prijatelj i kolegica. Zaista si bila posebna.

Puna energije, osmijeha i dobre riječi. Nisi poznavala riječ ne mogu, a kamoli neću. Darivala si se do kraja. Bila si sva za svoje sestre, za pacijente i za kolege. Nisi mjerila ni vrijeme ni žrtvu. Osluškivala si samo što još treba napraviti. Važan ti je bio čovjek, bez obzira na status.

U svojoj zauzetosti za druge moglo bi se reći da si više letjela nego hodala. Uvijek si govorila: Čini dobro. Nemoj se štedit! Učila si kako treba misliti ne o sebi već o drugome. To si i dokazala, jer si ušla u mirovinu iz noćne smjene.

 

Imala si snagu riječi. S tobom je bilo lijepo živjeti. Bila si dobri duh u zajednici, omiljena među svim sestrama. Pamtimo tvoju vedrinu, zvonki smijeh, živost, otvorenost, dobrotu i velikodušnost.

Zahvalni smo Bogu za zajednički hod, ponosni što si bila naša sestra.

 

Na bolesničkom krevetu, u vremenu tvoje bolesti uvježbala si umijeće strpljivosti i iskusila patnju koju su prolazili mnogi koje si i sama ranije njegovala.

Učinila si ljubav svojim najjačim oružjem i nitko kome si se obratila nije se mogao obraniti od te sile.

Sigurni smo da će Isus, čije ćemo uskrsnuće i pobjedu nad smrću uskoro proslaviti, prihvatiti tvoju dragovoljnu i posve predanu patnju za tvoje vječno spasenje i spasenje svih nas.

Tvoje životno vjerno služenje Gospodinu, u sredini u kojoj si provodila život, nebeski Otac neka nagradi stostruko – vječnim i blaženim životom u društvu svojih svetih.

 

Zato sa molitvom u srcu vapimo – Neka ti Gospodin daruje vječni pokoj i svjetlost Isusove otkupiteljske ljubavi neka ti svijetli na vijeke vjekova!

 

U ime svih sestara i rodbine, zahvaljujemo svima vama koji ste došli na ispraćaj drage nam pokojnice.

 

Počivala u Miru Božjem!

 

 

Cijenjena sestra Mariangela, 

povodom smrti drage sestre Firmine Vukman izražavamo Vama, Vašoj zajednici kao i obitelji nezaboravne pokojnice iskrenu sućut. Izraze sućuti prate i molitve za našu sestru.

Doživjela je mnoge dane. Dugo je radila i izgarala za Boga, Crkvu, svoju zajednicu i domovinu. Nosila je pred kraj života teški križ bolesti koji ju je prikovao uz krevet.  Zahvaljući ljubavi i brizi sestara strpljivo ga je nosila vjerujući da je sve u Božjim rukama i da je On gospodar života i smrti. Otišla je nečujno i dogorjela je poput svijeće koji se sav vosak pretvorio u svjetlost. Otišla je iz zemaljskog života ali nije nestala iz naših života. Hvala joj na svemu:primjeru strpljivosti, požrtvovnosti, plemenitosti i skromnosti. Ostat će upisana u srcima svih koji su je poznavali. Ali najvažnije njenu neizbrisivu upisanost u Božji dlan. Pokoj joj vječni u tom dlanu!

Uskrsli Gospodin kojemu je vjerno služila neka je milostivo primi i ispuni svojim svjetlom mira i radošću.

S poštovanjem
fra Filip Mimica i fra Marinko Vukman

Hrvatska katolička župa München