Duhovni poziv kroz velike obljetnice sestara

Veliku obljetnicu polaganja svojih prvih zavjeta slavilo je četrnaest Službenica Milosrđa u subotu 31. kolovoza 2019. godine u samostanskoj kapeli u Splitu. Dvanaest sestara slavilo je pedesetu obljetnicu: s. Alberta Maslać, s. Bernarda Kovač, s. Florijana Penava, s. Justina Šišić, s. Marijana Rokić, s. Nives Mlinarić, s. Romana Marković, s. Tadijana Iličić, s. Valentina Bilandžić, s. Viktorija Penava, s. Zita Bašić i s. Zvonimira Maričić dok su dvije sestre slavile dvadeset petu obljetnicu polaganja svojih prvih zavjeta, s. Marijana Ćuk i s. Meri Muše.

Njihovom slavlju pridružile su se i tri sestre juniorke s. Katarina Mikić, s. Vlatka Topalović i s. Ana Kamalić obnovivši svoje privremene zavjete.

Vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, don Miroslav Vidović predvodio je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju braće svećenika a u svojoj propovijedi dotaknuo se Božje Riječi koja govori o talentima. Sestre su ugradile u svoju redovničku obitelj tolike godine, rada žrtve i talenata  povezane zajedničkim pozivom na milosrdnu ljubav. Ljubav pretvorena u život i geslo “Ljubav nas Kristova potiče” stoji na grbu sestara Službenica Milosrđa.

Na početku euharistijskog slavlja sestre je pozdravila provincijalna poglavarica Mariangela Galić, zahvalivši sestrama na njihovom predanju i služenju slijedećim riječima:

Poštovani generalni vikaru don Miroslave, poštovani don Đulijano, drage svečarice, drage sestre, novakinje i postulantice, draga braćo i sestre u Kristu,

sve vas od srca pozdravljam i zahvaljujem što ste zajedno sa nama sudionici ovog Euharistijskog slavlja.

Danas ćemo prisustvovati liturgijskom slavlju u kojem će naše tri sestre Juniorke s. Ana, s. Vlatka i s. Katarina ponovno izreći svoj DA Gospodinu po polaganju privremenih zavjeta kako bi se što bolje pripremile na svoj konačni Da u polaganju vječnih zavjeta. 

Zavjetovanje je prikazivanje samoga sebe Bogu. Crkva, vlašću od Boga joj povjerenoj, prima zavjete zavjetovanica, javnom molitvom prosi im od Boga pomoć i milost, preporučuje ih Bogu i daje im duhovni blagoslov pridružujući njihovo prikazivanje Euharistijskoj žrtvi. 

Uz njih, danas 12 sestara se spominje i zahvaljuje Bogu za 50. (s. Alberta Maslać, s. Bernarda Kovač, s. Florijana Penava, s. Justina Šišić, s.Marijana Rokić, s. Nives Mlinarić, s. Romana Marković, s. Tadijana Iličić, s.Valentina Bilandžić, s. Viktorija Penava, s. Zita Bašić i s. Zvonimira Maričić), a dvije (s. Marijana Ćuk i s. Meri Muše) za 25. godina svoga redovničkog života te će tom prigodom potvrditi svoje posvećenje obnovom zavjeta. 

Smisao slavlja Jubileja je zastati i obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja; Bogu zahvaliti za prijeđeni put i ponovno obnoviti svoje predanje po zavjetima u zajednici.

Uistinu, zahvaljujemo Ti Gospodine za sve blagoslove kojima si obdario ove sestre u njihovim životima i pjevamo ti pjesmu slave za milosrđe koje si drugima iskazao preko ovih svojih Službenica kroz dugih 25 i 50 godina.

Bilo bi zanimljivo, ali vjerujem, još više korisno svima nama kada bi svaka od vas danas mogla ispričati svoju životnu priču, svoje životne dobitke i gubitke: od rođenja do momenta kada je osjetila poziv, kako je Gospodin usmjeravao i vodio vaše korake, kako vas je odgajao, hrabrio, obdarivao vjernošću i milosrđem; što vam je pomoglo ići naprijed i sačuvati vjernost Gospodinu!?

Vjerujem da bi se našlo veliko mnoštvo onih koji su na razne načine „obojali“ vaš život. Ni 25 a kamoli 50 godina nisu šala nego su dragocjeni dar života za svih.

Hvala vam drage sestre za dugi period služenja Bogu u Crkvi i našoj Družbi. Hvala vam za svjedočenje koje i nas ohrabruje u hodu vjernosti na putu Milosrdnog služenja. Poigrala sam se malo pa zbrojila godine služenja vas Jubilarki: 650 godina darovanih Gospodinu! Neka Mu budu na slavu!

Vjerujem da ove obljetnice ohrabruju svih, a posebno naše najmlađe. 

Nada danas započinje Novicijat, „povlašteno“ vrijeme početne formacije u kojem će kroz dvogodišnju formaciju produbiti svoj odnos s Bogom i zajednicom te „upoznavati bitne i glavne zahtjeve redovničkog života, te da radi postizanja savršene ljubavi počne provoditi u život evanđeoske savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, na koje će se u svoje vrijeme obvezati…“(RC 13). 

Anamarija i Zala ulaze u Postulaturu. To je razdoblje početne formacije sa ciljem zalaganja u ljudskoj i duhovnoj formaciji, usvajanjem novog stila života  i rast u iskustvu vjere i osobnog odnosa s Kristom. 

Vaš život im poručuje: Bog je najveće dobro za koje se isplati sve žrtvovati! Ne bojte se! Isplati se! Vrijedno je Gospodinu služiti u radosti i veselju!

Danas je ovdje među nama i Željka koja je ovih dana Molbom za ulazak u Samostan izrazila namjeru pridružiti se ovom zboru Kristovih zaručnica. Čestitamo i njoj! Vjerujem da su zvanja danas najljepša čuda Božje ljubavi! 

Molimo Boga, dobrog Oca da po primjeru velike svetice i mističarke, Utemeljiteljice sv. Marije Krucifikse, i zagovoru nebeske Majke, udijeli ustrajnost u dobru ovim svojim zaručnicama.

Dok vam čestitamo, želimo da vam duša uvijek pamti snagu i toplinu Božjeg zagrljaja i smjera Onome što ne prolazi.

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio!? 

Uzet ću čašu spasenja i zazvati Ime Gospodnje!“

Otvorimo, raspoložimo i uzdignimo svoja srca za to uzvišeno slavlje zahvalnosti!

Preko euharistijskog slavlja sestre su se sjetile u molitvi i pokojnih sestara iz njihove generacije a to su s. Lukrecija Mamić, s.Ladislava Majić te s. Konstantina Maslać.

Velikom slavlju pridružile su se i mlade djevojke koju su ušle u postulaturu, Anamarija Celinić i Zala Nikolić, dok je postulantica Nada Delač ušla u novicijat.

Zahvalnosti Bogu na pozivu sestre su nastavile uz druženje s rodbinom i prijateljima.

Sestre čestitamo od srca!